torsdag 20 juni 2019

Skatt på plastpåsar

Nu ska plastpåsar i affärerna efter nyår kosta uppemot sju kronor styck för regeringen lägger skatt på dem. För det är så nedskräpat vid våra stränder och ute i haven. Ja det är inte plastpåsarnas fel, men att hitta ett sätt att få in mera skatt är nödvändigt nu när alla anhöriga ska få komma hit till de redan invandrade. Vi ska betala kalaset. Och varför ska vi i Sverige betala för vad som finns i världshaven? Men logik är inte regeringens starka sida och inga frågor fick naturligtvis finansmarknadsminister Per Bolund (mp) heller av TV4 om detta. 

Plast finns vid stränderna här ute på Värmdö också, plus i dikena förstås, men det är inte plastpåsar utan allt möjligt annat av plast för mer och mer plast används. Det vettiga vore att tvinga fabrikanterna att använda något annat material, men det är väl för svårt för regeringen och ger inte rätt inkomster om fabrikanterna måste höja priserna på grund av detta.

Nej det är vi konsumenter som alla ska betala som vanligt. Det har alltid varit så att varenda kotte måste betala skatt sedan 60-talet när omsen första gången infördes på varor. Redan nu tar jag alltid med en egen väska till affären och sju kronor vill jag absolut inte betala varje gång. Men jag brukar unna mig en plastpåse ibland. Undrar hur jag ska slänga mina sopor? Direkt i tunnan? Utan plastpåse? Då blir det skräpigt när sopbilen tömmer. Får väl köpa in ett lager med plastpåsar innan nyår. Eller kommer papperspåsarna nu att bli billiga?


Här hamnar mina plastpåsar nu.
Men papperspåsarna blir väl gratis eller riktigt billiga
efter nyår?

Har ni läst vad som står på plastpåsen: Klimatsmart
bärkasse. Återvunnen plast. Insamlad i Sverige.
Producerad i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar