söndag 2 juni 2019

Fem skånska barn levde i misär

UPPDATERAT
Jag får ingen rätsida på de där fem barnen, som har levt i misär tillsammans med sina föräldrar hela livet. De togs om hand förra året. Alla fyra som var minderåriga, men de kommer aldrig att kunna fungera som vuxna. Eller? Den femte ville stanna hos föräldrarna. Han var myndig. Ungefär samtidigt så togs en del barn till IS-föräldrar om hand, men det är väl inte samma familj? En familj verkar vara från Kristianstads kommun och den senaste från Ystad. Den familjen från Ystad och Löderup har ingen utländsk bakgrund, men barnen har inte fått tala svenska. De fanns inte registrerade här i Sverige. Ingen hade brytt sig om dem. Det är som en mardrömslik berättelse från medeltiden. De kunde inte prata ordentligt och inte ta hand om sig själva, fick aldrig gå i skola, kunde inte sköta sin hygien. 

Vilket århundrade är det i Sverige? Ska vi inte ha myndigheter som har koll på sådant här? Den här familjen har ju levt likadant i årtionden. Utan upptäckt. Föräldrarna har försökt att få tillbaka sina barn sedan de blev omhändertagna, men inte fått det. De menar att alla socialtjänstens uppgifter är falska.

3.6.2019
Det var en ny skolchef som inte skrev på pappren om skolfrihet för barnen i Ystad som gjorde att allt uppdagades. Detta tillsammans med skatteverket som ville kolla om de inte trots allt skulle vara skrivna i Sverige. Pappan har fått sjukersättning under nästan tio års tid och mamman har varit sjukskriven sedan 2015. Skolchefen i Ystad tar reda på att barnen inte är elever på någon internetskola i USA. När han åker till adressen i Löderup möts han av förtäckta fönster och en granne berättar att denne hört barnröster. En vecka senare är barnen omhändertagna. Barnen hade kunnat få hjälp mycket tidigare om någon enda person hade reagerat likadant som skolchefen i Ystad. Ett litet besök med okulärbesiktning. Och inte bara tron på vad föräldrarna sade.

PS. Skolchefen i Ystad, som upptäckte detta, var den här mannen Dennis Hjelmström. Som tur är så byts ibland personalen ut även i kommunerna. DS. 

24.6.2019
Ann-Marie Begler tidigare chef för Försäkringskassan har anlitats som extern utredare för att ta reda på vad som gick snett i behandlingen av barnen. Det är Ystads kommun som har bett henne att utreda. Ann-Marie Begler får ett halvår på sig att få klarhet i fallet.

Här lär familjen ha funnits i alla år
bakom stora häckar.
Ingen reagerade.

Faksimil från Google. 

2 kommentarer:

 1. I Sverige finns det väl någon sorts allmän konsensus om att
  föräldrarna (och inte politikerna) alltid vet just sina barns
  bästa har jag för mig. Detta kan ha spillt över på kommunens
  tjänstemän i t ex detta fall ...

  SvaraRadera
 2. Tack Gud, någon upptäckte det.

  SvaraRadera