torsdag 27 juni 2019

Örjan Ramberg anmäler SVT till Granskningsnämnden

UPPDATERAT
Skådespelaren Örjan Ramberg har förföljts av en lynchmobb alltsedan SVT har visat dokumentären om Josefin Nilsson och hennes liv i mars i år. Han undrar hur länge han ska straffas för den misshandel han dömdes för 1998. Han har tagit hjälp av en advokat och anmäler nu SVT till Granskningsnämnden för att TV-bolaget har brutit mot kraven på opartiskhet och saklighet. 

Dokumentären nämnde inte Örjan Rambergs namn, men han menar att det inte var svårt att lista ut vem det gällde eftersom det var allmänt känt att Josefin Nilsson hade varit hans flickvän. I anmälan skrivs om hennes påstådda ryggskador: Inget våld mot ryggen nämns varken i domen eller rättsintyget. Hovrättsdomen och rättsintygen är allmänna handlingar och tillgängliga för envar. SVT kan därför inte anses ha gjort en rimlig kontroll före sändningen av dokumentären. Istället för att skildra fakta lämnar SVT uppgifter som inte är korrekta.

Josefin Nilsson var med om en bilolycka 1997 och berättade år 2005 att detta gav henne dagliga smärtor i huvud och nacke. Han själv fick aldrig möjlighet att bemöta det han anklagades för i dokumentären och konsekvenserna blev en lynchstämning, menar Ramberg. I anmälan sägs att 14 835 personer skrev under ett upprop att hans arbetsplats Dramaten skulle bojkottas. Det anordnades demonstrationer utanför teatern vilket senare ledde till att Ramberg vid 71 års ålder blev skild från sin arbetsplats, efter att ha varit verksam som skådespelare i 49 år. Uppmärksamheten ledde till att tidigare vänner tog avstånd. I sociala medier blev han utsatt för närmast en flod av hat och hot.

Hans advokat menar att han blev dömd igen av en folkdomstol, som vilseleddes av SVT och anklagad för något han aldrig gjort. SVT har yttrat sig till Granskningsnämnden, men ännu har inte Granskningsnämnden tagit ställning i ärendet.

Här skrev jag om dokumentären om Josefin Nilsson. 

28.6.2019
Det hade naturligtvis varit mycket underligt om SVT hade låtit Örjan Ramberg yttra sig, som han har menat vore rätt, med anledning av dokumentären om Josefin Nilsson. Han nämns aldrig vid namn och är inte part i detta annat än som en icke uttalad tidigare pojkvän, som har misshandlat henne och förföljt henne. Det är väl detta som skaver i hans skådespelarsjäl. Han den store skådespelaren som har jobbat i 49 år på Dramaten och nu inte får några fler roller där, att folket har dömt honom och att medierna också har gjort det. Och förstört hans långa yrkeskarriär. Örjan Ramberg var med i Stjärnorna på slottet år 2015 och då satt han och grät inför kamerorna. Han menade då att teatern hade varit en räddande ängel för honom, för i ungdomsåren hade han ibland bott på gatan och experimenterat med droger. Han har sagt att han blev misshandlad som barn i tio år. 
29.6.2019
Här säger Örjan Ramberg i en intervju med Expressen att han inte har sett dokumentären om Josefin Nilsson. Och att han var erbjuden en stor roll i höst på Dramaten innan han fick sparken. Samt att han inte begriper varför Julia Dufvenius skulle vara rädd för honom.  Vad är det för något som finns på Dramaten som lever kvar i honom? Han låter som Gustav III kunde ha gjort. Här skrev jag om hela den sörjan. Och vad som kunde ha skett. På Dramaten säger de att han inte var erbjuden någon roll.
30.6.2019
GW Persson är rätt säker på att den här dokumentären kommer att fällas. Det spelar ingen roll att inte namnet nämns. Och att han inte fick uttala sig är ett fel, menar GW Persson. Fast det hade väl blivit märkligt om han framträtt i bild. Skulle han då stå där och försvara sig mot henne. Hon som är död. Eller skulle han ha gråtit om igen och sagt att det var så synd om honom? Vi får se i höst om programmet blir fällt och hur SVT agerar då. En dokumentär om Örjan Ramberg? Enligt advokaten ska de överväga juridiska åtgärder om programmet blir fällt. 


Josefin Nilsson och Örjan Ramberg var ett par på 90-talet.
Faksimil från Google. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar