söndag 16 september 2018

Internet kommer att censureras

Internet som vi känner det kommer att försvinna om EU:s nya lag går igenom om upphovsrätten. "Lagförslaget innebär att de internetsajter som erbjuder användare att ladda upp material måste garantera att inget upphovsrättsskyddat material hamnar på plattformen. Det innebär att sajterna kommer att tvingas installera filter som scannar allt material – ungefär som diktaturen Kina scannar internet idag. Troligtvis kommer även bilder, filmer, ljudklipp och satir som inte bryter mot upphovsrätten att fastna i filtren." Det skriver Fredrik Federley (c), som sitter i EU-parlamentet.

Alla svenska partier utom socialdemokraterna och Fi röstade emot detta förslag, som betyder att någon som jag som skriver blogg i värsta fall kommer att vara utestängd från att ta del av vad tidningar skriver. Ännu mer än nu, när det ändå snart är begränsat till SVT och SR, de statliga organen - om man inte betalar. Allt handlar om pengar istället för yttrandefrihet.

Faksimil från Google.
Istället för att företagen anpassar sig själva till den nya marknaden genom att se till att annonser och annat får genomslag änven på internet, så ska nu lagar tvinga alla mellanled att betala. Google och Facebook kommer att få betala för nyhetsmaterial de själva inte är upphov till plus att de behöver filter, som ska ta bort material som är upphovsrättsskyddat. En länkskatt ska genomdrivas men inte för småföretag och vissa vetenskapliga och utbildande sajter. Fotografer har varit drivande för att kunna få betalt för sina bilder. 

EU-parlamentet ska rösta om detta efter förhandlingar med ministerrådet, vilket antagligen blir under 2019. Risken är att detta medför minskad mediemångfald, vilket blev följden i Spanien när de införde en liknande lag 2013. Den som vill publicera utdrag ur nyhetstexter måste ha licens för detta enligt den nya lagen. Det här är en krock mellan den analoga och den digitala världen. Där gamla affärsmodeller måste skyddas anser tidningar. Det här innebär förhandscensur och inte som det har fungerat hittills att de som bryter mot upphovsrättslagarna straffas.

I Kina får inte befolkningen se vad som helst. Google är inte tillåtet sedan 2010. I Kina är det förbjudet att besöka hemsidor som behandlar mänskliga rättigheter, demokrati, religion eller specifika händelser som massakern på Himmelska fridens torg eller få information om böcker som George Orwells 1984. Även Facebook, Instagram och Twitter är blockerade i Kina. Google jobbar nu på att bli tillåtet i Kina och anpassa innehållet efter vad kinesiska staten vill. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar