torsdag 6 september 2018

Kjell Bergqvist har samlat kändisar mot sd

UPPDATERAT
I ett upprop mot sd har skådespelaren Kjell Bergqvist samlat sina kända vänner och lyckats få ihop ett par hundra. I en debattartikeln i Aftonbladet ställer sig 253 av dessa som en man mot sverigedemokraterna. Kjelle är nästan lika gammal som jag (nä vad säger jag han är ju född 1953 och jag 1945) och uppvuxen i söderort som jag, där hans familj stundtals bodde i en tvårummare. Jo det gjorde min familj också, hela uppväxten, och mamma hyrde ut ett rum till en italienare när hon hade skilt sig från pappa för att få in lite pengar. "Kjelle Berkas" väg genom livet har nu fått honom att söka sig till Fi. 

Han missbrukade alkohol redan på gymnasiet och passade inte in i skolan. Han blev utsparkad (relegerad) efter att han hade tryckt upp en glass i rektorns ansikte. En riktig värsting. Men han hade "tur" och hittade till Dramatens elevskola och resten är historia som det brukar heta. I uppropet sägs nu:  "I ett allt hårdare och mer polariserat samhällsklimat med hot och hat riktade mot kulturutövare, konstnärer och journalister står svenska folket inför ett val som kan innebära ett helt nytt Sverige."

Vi går alldeles säkert mot ett nytt Sverige vare sig vi gillar det eller inte. Jag har många gånger skrivit att jag inte tycker om Gudrun Schyman eftersom jag såg vad hon gick för redan på 80-talet då vi råkade bo tillsammans i något som hon kallade "sitt kollektiv". Det var och är en bostadsrättsförening och hon tyckte att hon kunde skälla ut mig när jag ville flytta. Det fick jag nämligen inte. Flytta från henne. Fast jag var en av dem som hade varit med från början och köpt detta gamla ålderdomshem och byggt om det, delvis med egna händer till moderna lägenheter. Hon utnyttjade bara det arbete vi hade lagt ned när hon flyttade in. Och tjänade pengar på detta när hon flyttade ut. 

Kjell Bergqvist gick ut Dramatens elevskola 1973, ett år innan jag gick ut Journalisthögskolan. Jag har bevakat film, teater, och andra konstnärliga uttryck under tio år när jag jobbade på DN. Budgeten för kulturen har aldrig varit något bekymmer för den har alltid varit så liten i förhållande till allt annat. Och Kjelle Bergqvist som har uppnått pensionsålder har det säkert förspänt och bra. Han bor med sin fru Karin och deras barn i Sickla i Stockholm. I en bostadsrätt som är värd kring fem miljoner eller mer. Och hans aktiebolag har vuxit med nästan 300 procent sedan 2016. Missförstå mig rätt: jag tycker absolut att 50-talister ska kunna ha tjänat ihop så mycket under sina liv att de har råd med en bostad i Stockholm. Dessutom har han en son som är minderårig och måste försörjas.

Han har levt skyddad av sitt skådespelande, för den världen är inte verklig. För mig har alltid kulturvärlden stått utanför den reella verkligheten och i bästa fall kunna fånga något av den, men som sagt det är inte den verklighet vi lever i till vardags. Han lever alldeles säkert kvar i barndomens Bandhagen och den miljön och är för alltid en kis från Söder om Söder. Han har ställt sig på de nya svenskarnas sida. Bra gjort, säger jag. Men att inte kunna genomskåda Fi är illa. Han engagerade sig hösten 2015 i Göteborg för flyktingar och sade att regeringen lika gärna kunde "pissa" på de som kommer. Fi har "pissat" på män så länge jag minns. För alla män var och är ju "talibaner". Också sådana som Kjell Bergqvist. Inför förra valet gick det inte att prata om hederskulturer för då hamnade man på ett "sluttande plan". Den som uttalade sig mot hederskulturer var dessutom rasist. 
7.8.2018
Nej alla på denna lista ville inte vara med. Ishockeyspelaren Börje Salming ville inte stå där och han är borttagen nu, enligt Kjell Bergqvist.
8:39
Här skriver Johan Hakelius om detta fenomen att uppropet inte tar hänsyn till varför människor röstar med sd. Han tror också att Börje Salming har undertecknat. Allt utom en urban övre medelklass är ett problem, säger han, för partierna. Och omkring en femtedel av väljarna känner misstro för att de har blivit lämnade i bakvattnet av partierna. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar