onsdag 26 september 2018

Mamman pratade inte med pappan utan valde att mörda familjen

Det är ett totalt misslyckande från samhällets sida som uppdagas i kvällens Uppdrag granskning när en familj med tre barn är föremål för utredning genom socialtjänsten, men pappan i denna familj hålls totalt utanför det som sker. Mamman gjorde allt för att inte pappan skulle få veta hur det stod till med ekonomin i familjen och socialtjänsten lyssnade bara på henne. Det är en utvidning av det som tidigare har skett i Sverige: att mamman tar makten över barnen genom att anklaga pappan för sexuella övergrepp på barnen och därmed utesluts han från familjen. 

I det här mardrömslika fallet mördar till sist mamman alla tre barnen och tar livet av sig själv. I det fall som är närmast mig själv i släkten har pappan totalt skurits av från sina barn under hela deras barndom och får inte träffa dem. Socialtjänsten har hela tiden stått på mammans sida när hon anklagade pappan för övergrepp på barnen. Han är helt frikänd för detta. Bara ett av barnen har själv tagit kontakt som vuxen. Ett annat barn bor fortfarande med mamman som vuxen och har ingen kontakt med sin pappa. Mamman i den familjen har sammanlagt sex barn. Dock blev det skilsmässa också från de andra barnens pappa.

Kommunikationen i familjen som Uppdrag Granskning nu omtalar har brutit samman, men det vet inte pappan. Han är totalt ovetande om vilka svårigheter familjen har ekonomiskt och socialtjänsten har enbart kontakt med mamman. Familjen behandlas som en enhet och pappan anses inte vara en enskild person, som man behöver ha kontakt med. Det var socialtjänsten i Gårdsten i norra Göteborg, som inte kunde hjälpa familjen, för de trodde på vad mamman sade och undersökte inte hur det egentligen låg till. 

I det här fallet heter pappan Safet Makas och är från Bosnien och mamman Magdalena är från Polen. De har varit tillsammans i 18 år. De hade varit nästan sju år i Sverige. Hon har sagt till socialtjänsten att familjen kan klara sig själva och inte behöver ekonomiskt stöd fast hyran inte har betalats på två år. Hyresskulden är uppe i 130 000 kronor och familjen ska vräkas den dagen då mamman mördar barnen och tar livet av sig själv. Till socialtjänsten hade hon sagt att familjen ska flytta till Polen och all post går till henne och hon berättar ingenting för mannen. Safet Makas blir misstänkt för att ha mördat sin familj och förs bort av polisen. Han får sitta anklagad för mord på sin familj tills åklagaren förstår att han har varit totalt ovetande om allt som ekonomiskt rörde familjen. Han har arbetat och hon har skött barnen och betalat räkningarna.

Safet Makas blir av med hela sitt dåvarande liv den 20 juli 2017 i Sverige på grund av brist på kommunikation. Om man inte ska sinnessjukförklara mamman, som en psykatrisk expert vill, måste detta ses som ett enormt hat under ytan av en kärleksfull familj. Ett hat mot henne själv och familjen. Hur kan detta förklaras? Ingen vet. Men något har hänt efter att det sista barnet, den lilla flickan föddes. Men hon har dolt detta både för sin make och för sin släkt. Mamman börjar konsumera utan att ha täckning för det. Och mamman kan ha trott att hon räddade sina barn från fruktansvärda liv. 

Programmet sänds i kväll på SVT1 klockan 20
Eller går att se här 


Pappan Safet Makas har gjort en minnesvägg
för sin familj.
Där finns hans fru Magda och de
tre barnen Almir, Kamil och Vanessa.
Han sörjer vad som hände förra sommaren.
Faksimil från Uppdrag Granskning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar