lördag 8 september 2018

Krismöte i dag på Sveriges Television

UPPDATERAT
Sveriges Television gick efter partidebatten i går kväll ut och tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande angående det han sade om invandrare: ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige", sade Jimmie Åkesson.

"Uttalandet är generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp som inte är svenskar och som inte passar in i Sverige", sade Sveriges Television om detta efter debatten. Det är absolut inte SVT:s uppdrag att ta avstånd från ett parti i denna partiledardebatt. Det tycker inte Jan Scherman som tidigare var VD för TV4-gruppen och nu jobbar för Aftonbladet. Han tyckte detta var "häpnadsväckande" och "ett allvarligt avsteg från SVT:s uppdrag". Jan Scherman menar att detta var "ett politiskt ställningstagande" och inte en kommentar. SD vill ha en tillgång till en sändning där de bemöter det som SVT uttryckte i går. Det ska krismötet i dag handla om på SVT.

Det här var en partiledardebatt där många uttryckte sig generaliserande och Jimmie Åkesson fick inte stå oemotsagd utan det var debatt. Annie Lööf blev så upprörd att hon lutade sig fram och sade "vad säger du" och slog näven i bordet när Jimmie Åkesson uttryckte sig så där. En debatt ska inte SVT lägga sig i. Ska de nästa gång rätta alla partiledarna när de är generaliserande? Som en stor magister? På vänsterkanten tycker både (s) och (v) att det var bra att SVT markerade. Tidigare har SVT kritiserats för att inte ta tillräckligt avstånd från generaliserande uttalanden, men då har det varit i en intervjusituation. Det här var en debatt där Jimmie Åkesson naturligtvis fick mothugg. 
6:18
I Danmark har public service i form av DR (Danmarks Radio) ställts inför sparkrav och TV-licensen skrotats plus att budgeten för DR skärs ned med 20 procent så att 5 miljarder i budget blir 4 miljarder över fem års nedskärningar. I Sverige har det beslutats att TV-licensen ska skrotas till 1 januari 2019, men här betyder det att alla ska betala så att det blir fler miljarder till SVT eller till staten att göra vad de vill med. Alla över 18 år ska betala 1 300 kronor om de har tillräckliga inkomster. Förra året fick public service i Sverige drygt 8 miljarder kronor.
7:23
SVT kapade det Jimmie Åkesson sade. Han fortsatte så här i samma mening: "och det är klart att då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk." Vanliga människor förstår vad han menar, för naturligtvis vill vanligt folk att de som kommer hit ska bli svenska i så motto att de begriper vad för slags land de har hamnat i och känner sig införlivade i samhällsgemenskapen och inte blir brottslingar. 
13:24
Sd ville ha en ursäkt från SVT, men det fick de förstås inte. Men det här är första gången i en partiledardebatt någonsin som Sveriges Television har tagit avstånd från en partiledare. Sd funderar nu på om de vill vara med i den direktsända Valvakan i morgon. Jo det är klart att de ska vara, annars är de minst lika knäppa som SVT. Sveriges Television har fått på skallen förut när de inte förrän dagen efter en debatt fördömde en sd-debattörs uttalande. Men det här var en helt annat sak. Sd tänker anmäla SVT till Granskningsnämnden. Då förra hösten var det Mattias Karlsson (sd) som menade i Aktuellt att regeringen "släppt in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister utan ID-handlingar". Där borde programledaren direkt ha tagit avstånd från detta, sade Granskningsnämnden och fällde SVT.
17:04
Hanna Stjärne som är VD för SVT säger att de står fast vid beslutet att ta avstånd från Åkessons kommentar. Hon menar att de nyligen (förra hösten se ovan) har blivit fällda för en likartad situation i Aktuellt och att de tar detta på största allvar. Det är rent ut sagt struntprat, för inget kan jämföras med slutdebatten mellan partiledarna i SVT två dagar innan ett riksdagsval. Det liknar tvisten om påvens skägg, en tvist om saker som inte är relevanta i sammanhanget. Jag hoppas att Granskningsnämnden rättar SVT annars kan vi inte ha debatter inför riksdagval på detta sätt i fortsättningen. Det här ser ut att vara SVT:s sätt att skylla på Granskningsnämnden för att de uppför sig illa. Rent odemokratiskt. Journalister kan aldrig ha rätt att lägga sig i partiernas åsikter på det här viset. 
19:05
Nä detsamma skulle aldrig kunna ske i Norge. Där är det högre i tak. Det kan heller aldrig ske i Danmark. Stackars utarmade gamla Sverige. Åkesson vill inte vara med i TV varken i dag eller i morgon. Så skönt att det är val i morgon så vi slipper en del av det här tjafset! Hej då Stefan Löfven!
19:42
Annie Lööf (c) som sade emot Jimmie Åkesson tyckte också att SVT gjorde fel här. Det sade hon i Rapport i kväll. Att det var olyckligt av SVT att låta Åkesson ta på sig offerkoftan. Hon fick ju svar av Åkesson för han förklarade vad han menade sade hon. 
9.9.2018
I Expressen fortsatte sedan debatten mellan Annie Lööf och Jimmie Åkesson så att de fick tala till punkt. Här kan ni läsa om detta i just Expressen. 
18.2.2019
SVT fälls av Granskningsnämnden för att de tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande. Det strider mot kravet på opartiskhet. En liknande situation kommer aldrig att uppstå igen menar SVT. Vi hoppas verkligen det. Det var väldigt konstigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar