söndag 23 september 2018

Nu delas Sverige

UPPDATERAT
Miljöpartiet har meddelat att de kommer att rösta på socialdemokraternas förslag till talman. Partiet stödjer också vänsterpartiets förslag till andre vice talman samt kommer att rösta på centerns förslag till tredje vice talman. Miljöpartiet beklagar att Alliansen väljer att låta sd få inflytande över vem som blir talman istället för att gå ihop med socialdemokraterna eller andra partier. Detta är inte särskilt förvånande för miljöpartiet har i alla riksdagsval gått åt vänster även om de påstått att de var öppna för båda sidor. Helt säkert kommer ändå moderaternas talman bli vald, vilket jag skrev om här i går. Tidigare har inte talmannen varit totalt politisk, men nu är det ett skarpare läge och det går inte längre att uppföra sig som om riksdagen är överens när den inte är det. Dock tänker miljöpartiet rösta på moderaternas förslag till förste vice talman. Allt handlar för miljöpartiet om att hålla sverigedemokraterna borta från inflytande i riksdagen. 
11:25
Förmodligen blir det vänsterns kandidat som vinner platsen som andre vice talman. Socialdemokraterna blir tvungna att bekänna färg och frångå praxis för att hindra Björn Söder (sd) från att bli andre vice talman. Valet av talman pågår just nu i riksdagen. 
12:40
Andreas Norlén är vald till talman. Han fick 203 röster och valdes gentemot Åsa Lindestam som fick 145 röster. Åsa Lindestam blir då förste vice talman. 
14:20
Statsministeromröstningen blir i morgon klockan halvtio. Det meddelade den nye talmannen Andreas Norlén. Röstningen i morgon sker med knapptryckning. Inte med valsedlar. Om fler än 175 trycker rött, vilket är nej, måste statsminister Löfven avgå. 
15:16
Första valet till andre vice talman föll ut så att Björn Söder fick 80 röster medan vänsterns kandidat Lotta Johnsson Fornarve fick 147 röster, men ingen fick majoriteten i riksdagen så därför blir det ett andra val. Det genomförs omedelbart. Om ingen helller då får majoritet så blir det ett tredje val och då vinner den som får flest röster. Helt klart blir det vänsterns kandidat. 
17:54
Inte heller fick Björn Söder bli tredje vice talman utan det blev Kerstin Lundgren (c) som blev tredje vice och sd blev helt utan talmansposter. 
Alla riksdagsledamöter fick gå förbi och lämna sin
valsedel i urnan i riksdagen.
Valet till talman pågår. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar