torsdag 20 september 2018

Statslös elev begärd häktad för våldtäkt på lärare

UPPDATERAT
En elev 19 år gammal våldtog i fredags en lärare på Brinellskolan i Nässjö. Han begärs nu häktad för att inte kunna undanröja eller förstöra bevis. Eleven har tolkningsbehov på arabiska och gick på språkintroduktion på gymnasiet. Han är statslös och kan således inte utvisas från Sverige. Han knuffade in läraren i 30-årsåldern i ett rum och våldtog henne vid 13-tiden i fredags. Detta föregicks av många sms från mannen. Mannen är känd tidigare av polisen. Att någon begår våldtäkt på en lärare i en skola är unikt i Sverige. Han nekar till brott. 

Det är ganska riskfritt att våldta någon i Sverige. Uppdrag Granskning undersökte våldtäkterna i Sverige i augusti i år. Undersökningen omfattade de senaste fem åren. Bara någon liten del av våldtäktsmännen fälls. Övervägande delen av våldtäktsmännen är födda utomlands. Överfallsvåldtäkter begås till 80 procent av män födda i ett annat land och av dem har kring 40 procent bara vistats i Sverige i högst ett år.
13:45
Läraren har själv skrivit på nätet om våldtäkten. Först ville hon inte anmäla den, men efter ett långt samtal med skolans ledning ändrade hon sig. Läraren har tydligen haft en besvärlig uppväxt och dålig självkänsla. Pappan till den anklagade säger att hans son inte behöver våldta någon. Han har alltid flickvänner. Pappan förstår nog inte att våldtäkt handlar inte om kärlek eller ens sex utan om våld och makt. 
16:51
Mannen är nu häktad av Eksjö tingsrätt på sannolika skäl. Den högre misstankegraden. Han ska överklaga detta till hovrätten. 
1.11.2018
Denne elev hade hotat att kidnappa en vuxen anhörig till läraren innan han våldtog henne i skolan. Han är nu åtalad för sexuellt ofredande, olaga hot och våldtäkt. Rättegången kommer att hållas den 12 november. Antagligen kommer han att få straffrabatt och dömas till ett års fängelse. Han visar ingen insikt i sina handlingar och förstår inte att hans familj är orolig för honom, säger socialtjänsten. 
30.11.2018
Eleven som våldtog läraren fick sin dom i dag. Han får två års fängelse för våldtäkt. Det var bra. Han ska även betala skadestånd till läraren på 110 000 kronor. 
9.2.2019
Det var den statslöse19-årige palestiniern Noor Aldeen Abdallah från Syrien, som våldtog lärarinnan på skolan i Nässjö. Han har fått 2 års fängelse fastställt i Göta hovrätt. Han ville bli frikänd och menade att lärarinnan ljög. Han har inte begärts utvisad. 

Uppdrag Granskning undersökte hur många som hade dömts för våldtäkt
under de senaste fem åren.
De flesta var födda utomlands.
Faksimil från SVT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar