lördag 29 oktober 2016

Bob Dylan kanske kommer


UPPDATERAT
Han ringde redan i tisdags till Svenska Akademien och tackade så mycket för Nobelpriset. Han var mållös och hedrad. Men det var först i går kväll som Sara Danius skickade ut ett pressmeddelande om detta. Kan ha att göra med att Telegraph i England i dag publicerar en världsexklusiv intervju med Bob Dylan där han säger att han absolut kommer till ceremonin om det är möjligt. Det var otroligt sade han när han fick beskedet. Svårt att tro. 

Han ger dock ingen förklaring till att det inte gick att få tag på honom. Jag är här, säger han till Telegraph lite spefullt, men säger inte mer om saken. Intervjun skulle egentligen handla om att han ställer ut teckningar, akvareller och akrylmålningar i november och december i London. Till höger syns ett verk av Dylan och med Dylan i två upplagor: clownen och den verklige. Holy Mackerel! Herre Jösses! Han är judisk av födsel och och har gett ut två plattor med religiösa texter som närmade sig kristendomen i slutet av 70-talet. Och efter det tagit den äldste sonen med till Jerusalem för hans bar mitzva. Detta den heligaste av städer för flera religioner. Men han höll denna ceremoni för sonen vid västra muren i Jerusalem. Den heligaste av platser för judendomen.

Här skrev jag tidigare om detta spektakel. Om det hade varit jag som var Dylan hade jag tackat nej, men människor är olika. Nu har han rättat in sig i ledet. Vi får se om han verkligen tänker komma och buga och bocka igen för kungen precis som han gjorde när han fick Polarpriset. 
16.11.2016
Bob Dylan kommer inte till Nobelfesten och tar emot priset. Skönt! Det vore rätt pinsamt. Enda kravet som finns är att han håller en Nobelföreläsning inom sex månader. Får se om han gör det. Annars kan väl priset tas ifrån honom. Antar jag.
6.6.2017
Här levererades till sist hans Nobelföreläsning. Han har samma invändningar som alla andra: hur hör hans sånger ihop med litteraturen. Och sedan försöker han visa hur det går ihop. Han går igenom alla de klassiker som han har läst och avslutar med Odyssevs. Men hur det anknyter till hans sånger är lite löst ihopfogat. Det sista han säger är att sånger ska sjungas och så citerar han Homeros, som skaldade: Sing in me, oh Muse, and throug me tell the story. Inte samma sak dock. Men han hoppas vi har möjlighet att lyssna till honom på någon konsert eller på skiva eller dylikt medium. 
14.6.2017
Dylan verkar ha tagit hjälp av en läxhjälpssajt för att leverera sitt Nobeltal. Det är sajten Sparknotes som har dessa formuleringar, som Dylan verkar ha snott. Det är när han ska beskriva tre klassiska verk som har betytt mycket för honom, som har ser ut att ha lånat formuleringar. Det handlar om Moby Dick, På västfronten intet nytt och Odyssén. Flera nyckelmeningar som han använder finns inte i verken, men väl på sajten Sparknotes. Inte mycket till Nobelpristagare i litteratur inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar