fredag 7 oktober 2016

Jan Björklund tror att det är valår

UPPDATERAT
Jan Björklund, partiledare för liberalerna, har missuppfattat det där med val. Det är inte valår i år utan först 2018. Men han går ut redan nu och försöker säkra sitt partis makt i riksdagen och tycker att Alliansen ska regera med socialdemokraterna om inte Alliansen får egen majoritet i nästa val. Detta för att undvika en situation likt den som blev efter förra valet då Alliansen lade sig platt för att undvika bråk. Egentligen skulle vi ha haft ett nyval i mars förra året om ni minns, men det ställdes in. En mätning då i slutet på 2014 visade att det skulle bli dött lopp mellan blocken. 

Det blev en uppgörelse i slutet av december 2014 för att undvika nyval. Istället skulle budgeten minoritetsregeringen lade fram godkännas och statsministern få vara ifred. Det skulle bli samarbete över blockgränserna och som ni vet så har socialdemokraterna och vänstern fått regera sedan dess. Jag tyckte det var skönt att slippa nyval just då, men ska vi verkligen har en samlingsregering också i fortsättningen som om det vore krig? Blir inte demokratin satt ur spel då? Är det verkligen någon idé att rösta om det ändå blir en samlingsregering för att hålla sd borta?

Jag tycker nog att först och främst måste folket få säga sitt när det är valår och sedan kan det politiska spelet börja. Jan Björklund gör sitt parti en otjänst genom att så tidigt gå ut och förutsätta att Alliansen inte kan vinna valet. Dessutom sätter han sig över folkets röst om saken. Varför denna rädsla? Tror han att sd kommer att få så många röster? De ligger inte längre så högt i statistiken för regeringen har genomfört mycket av det de ville. Socialdemokraterna och miljöpartiet blev tvungna att vika ned sig och inte släppa in fler asylsökande i slutet av förra året om ni minns. Landet klarade inte av det. 

Sverigedemokraterna framstår tillsammans med nynazister som desperata och tonläget i debatten har skärpts från deras sida. De kommer inte längre att bli största parti och det gör dem aggressivare än förut.  Här syns desperationen tydligt på det lokala planet när en sverigedemokrat i Värmdö byter parti till moderaterna. Läs kommentarerna!

Jag skrev redan ett år innan det hände om "omvändelse under galgen" i början av nov 2014.
Det blev till slut en omvändelse under galgen i slutet av november 2015.
Åsa Romson, mp, blev tvungen att vika sig för hennes kommunalråd orkade inte längre. 
Och här är hur statsministern och landet hade det vid advent 2015.

16:54
Och Lena Mellin i Aftonbladet tycker naturligtvis att det är rena rama självklarheten att socialdemokraterna och de andra partierna ska regera tillsammans. Varför ska vi ens ha något val undrar jag om igen? Men socialdemokraterna vill inte ställa upp på detta om inte miljöpartiet får vara med också. Kohandel mitt i valperioden. Politikerna har helt förlorat kontakten med folket. Till slut kommer alla bli så förbenade att de röstar på sd. Och så får de andra partierna det som de var så rädda för. Brukar kallas självuppfyllande profetia. 
Det är först 2018 som det är val och sverigedemokraterna kommer inte att bli största parti. 

4 kommentarer:

 1. Nej, valår är det inte i år. Däremot är det stor partiledardebatt
  i Agenda i SvT2 på söndag kväll och om nu SvT noga hade valt ut
  vilka frågor som skall debatteras och vilka ingångsvinklar man
  skall ha till dem så kanske man blir tvungen att tänka om.

  F ö kan sägas att jag nästan gillar Björklund nuförtiden. Kan
  bero på att han oftast framstår som eftertänksam. På 90talet
  när han var ung och ettrig i Stockholms kommunalpolitik var
  han tröttsam att höra på. Fanns knappast någon fråga där han
  inte kunde rasa mot dåvarande s-toppen Annika Billström ...

  SvaraRadera
 2. Okej vore sorgligt om han inte utvecklades. Här är en artikel i Svenskan om att han är återfallsförbytare. Jag kan inte läsa den eftersom det är en låst artikel. Men du kanske kan? Eller någon annan?
  http://www.svd.se/aterfaller-bjorklund-i-brott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser tidningen på biblioteket om en stund eller så ...

   Radera