torsdag 13 oktober 2016

Dario Fo är död och Dylan får Nobelpriset

UPPDATERAT
Jag blev lite ledsen när jag läste att den italienske författaren och teatermannen Dario Fo är död. Honom har jag skrattat med så mycket. Han var en humoristisk socialistisk berättare kan man säga. Och det gick att stå ut med honom för att han använde humorn som vapen. Men till USA fick han inte komma just för att han ansågs vara "kommunist" eller till och med "terrorist". Han blev 90 år och levde ett rikt liv naturligtvis och så fick han Nobelpriset i litteratur år 1997. Det gillade jag. 
13:17
Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan? Vad är det för larv. Han är ingen författare. Visst gillar jag hans sånger, men så konstigt att det inte finns någon författare att belöna! Han har skrivit två böcker och en är hans självbiografi. Klent att inte kunna hitta någon annan. Är det för att han kommer från en judisk familj? Fattar noll. Jag har skrivit tre böcker och massor med artiklar. Så då är det min tur nästa år? Får väl omvända mig till judendomen kanske? Skojar bara!
14:48
Den fanatiske beundraren Fredrik Wikingsson bryr sig inte säger han om Nobelpriset. Nä det var väl inte det Bob Dylan ville uppnå direkt. Vore roligast om han tackade nej tycker jag med någon smart motivering, men det lär väl inte hända? Bob Dylan är bäst i världen ändå säger Wikingsson med eller utan Nobelpris. 
16:02
Bob Dylan betraktar sig själv som poet i första hand och som musiker i andra har han sagt.  Han lever som poet och kommer att dö som poet. Så har han uttryckt det. Och Per Wästberg i Svenska Akademien sa att de inte alls tog hänsyn till musiken. De har bara läst texterna. 
17:32
En trumpifiering av Nobelpriset utbrister Per Svensson vid Sydsvenskans kulturredaktion. Deprimerande! Håller med. Man skulle lika gärna kunna ge Horace Engdahl Polarpriset menar Per Svensson. För han kan faktiskt spela orgel. 
17:38
Och så måste jag citera min jobbarkompis från DN Anders Mellbourn som skriver så här på facebook: 

"När hon fortfarande var professor på Södertörn höll Sara Danius i ett litteraturvetenskapligt seminarium där lärd utländsk gäst uttydde Bob Dylans "Visions of Joanna" och kom fram till att poeten syftade på ett foto på väggen från en föreställning av Brechts Heliga Johanna i slakthusen med de implikationer det har för sångens innebörd.
Kom omedelbart att tänka på detta när ständiga sekreteraren tillkännagav litteraturpriset. Och, mycket riktigt, intervjuad om valet efteråt nämnde hon Visions of Joanna. Det här är nog Sara Danius pris, inte bara nostalgi för oss äldre herrar som var med när det begav sig på 60-talet."

Detta Brechts drama ställer frågan om hur godhet ska kunna överleva i en värld som gynnar hänsynslöshet. Här visas hur det råa ekonomiska systemet gör människan till djur. Det finns bara ett sätt att bryta sig loss och vinna över makten: att med våld bekämpa det kapitalistiska systemet. Där satt den! 
14.10.2016
Det går inte att få kontakt med Dylan. SVT:s utsända har förtvivlat försökt, men hon får ingen kontakt helt enkelt. Det går inte att få någon kommentar. Säg nej till priset Dylan! Du behöver det inte. Varken ekonomiskt eller när det gäller äran. 
20:15
Fortfarande helt tyst från Bob Dylans sida angående Nobelpriset. Inte ens Svenska Akademien fick tag på honom, bara i hans närmaste agent. Dylan låg och sov för han jobbar ju med sina konserter. 
15.10.2016
Jag skrev en aritkel till SVT Opion, men den kommer de säkerligen inte att publicera. En så trist sajt. Jag vet inte varför jag envisas. Rubriken jag satte var: Säg nej till Nobelpriset. Här nedan får ni texten:


Bob Dylan har förärats Nobelpriset i litteratur och han har själv alltid sagt att han lever som poet och kommer att dö som poet, men behöver han verkligen Nobelpriset? Han som var skeptisk också till Polarpriset, som han fick år 2000. Det går att säga nej till Nobelpriset. Det skulle jag tycka var bra gjort ifall Bob Dylan gör det. Han är inte författare i den meningen att han har skrivit böcker som människor har läst i åratal. Han har åstadkommit en självbiografi och en skönlitterär roman. Hans sånger står inte för sig själva med bara texterna. 

SVT:s korrespondent har förtvivlat försökt att få en kommentar från honom rapporterades i morse från USA. Men det går inte att få något uttalande. Bob Dylan är fullt upptagen med att leva sitt liv. Han känner efter vart vinden blåser och lyssnar på det. De amerikanska kommentarerna var också förvånade. En ung dam hade aldrig läst något av honom och hennes pappa ursäktade henne med hennes ungdom. Andra som intervjuades tyckte att det var konstigt att han fick priset. 

Jag håller med min jobbarkompis på DN Anders Mellbourn att det här är nog en kampanj iscensatt av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Hon har lyssnat på sitt eget litterturvetenskapliga seminarium som hon höll på Södertörns högskola där en utländsk gäst menade att Bob Dylans "Visions of Johanna” syftade på en föreställning av Brecht Heliga Johanna från slakthusen. Pjäsen är mycket kritisk till det kapitalistiska systemet, som måste bekämpas med våld för det råa ekonomiska systemet gör människor till djur. 

Om Bob Dylan säger nej till Nobelpriset då kommer han att stiga i världens ögon. Tyvärr har Svenska Akademien ”trumpifierat” Nobelpriset som kulturjournalisten Per Svensson vid Sydsvenskan uttryckte det. Det finns fler som har sagt nej till Nobelpriset fast det var länge sedan nu. Författaren Jean-Paul Sartre gjorde det 1964 och Bob Dylan behöver inte ens göra det han gjorde : efter några år hörde han av sig och ville ha prissumman. Bob Dylan är god för minst en miljard ekonomiskt. 

Ann Helena Rudberg

författare

21.10.2016
Dylans hemsida har innehållit en rad om att han fick detta pris, men nu är den raden borttagen igen. Det är Aftonbladet som konstaterar detta och de tror också att det är mindre troligt nu att han kommer för att hämta priset i december. Nej för guds skull kom inte! Åsa Linderborg tror inte att han kommer. Inte sedan Per Wästberg har kallat honom "oartig och arrogant". Att förolämpa pristagarna hör inte till vanligheten och det kan tyda på att Svenska Akademien har gett upp hoppet om honom helt och hållet. Tänk vad de har förstört för sig själva!

23.10.2016
Så blir Per Wästberg åthutad av Svenska Akademien för det är hans personliga mening, som han har uttryckt. Inte något annat. Sara Danius skickar ut ett pressmeddelande. 
29.10.2016
Och visst har Dylan ringt och tackat för Nobelpriset. Han gjorde det redan den 25, i tisdags, men det har Sara Danius inte berättat förrän i går då engelska tidningen Telegraph fick den första intervjun med Bob Dylan och han sade att han kommer och hämtar priset om han kan. Inget är bestämt säger Sara Danius i ett pressmeddelande, men detta ska meddelas så fort det går. Jaha. 

Bob Dylan borde inte tacka ja till Nobelpriset.3 kommentarer:

 1. http://www.dn.se/nyheter/sverige/bildspecial-nobelpristagare-som-tackat-nej/

  Finns några stycken som sagt nej. Men Dylan kanske kan bli unik
  genom att varken säga ja eller nej, bara vara tyst. Elfriede
  Jelinek sade ja tack till pris men nej till Nobelfestligheter
  och fick priset vid en alldeles egen ceremoni.

  SvaraRadera
 2. Jelinek lider av svår social fobi och skickade sin nobelföreläsning per video och Horace Engdahl var snäll nog att ge henne priset i Österrike. Och hon var en väldigt kontroversiell pristagare. Hon också. Horace har berättat att när de skulle överräcka priset hos svenska ambassadören i Wien så fanns där två TV-team på plats. De sände hela ceremonin i össterrikisk TV. Horace som hade hört att hon inte tålde fler än sex människor samtidigt i ett rum blev förvånad, men hon viftade bort det och sade: äsch bara TV.

  SvaraRadera
 3. Ett skäl till att Dylan inte borde ta emot priset (något sådant skulle naturligtvis inte kunna ha skrivits i svensk press): http://www.startribune.com/kudos-to-bob-dylan-but-will-he-accept-the-nobel-prize/398263301/
  Det är värt att notera att Nobelpriskoncernen sponsras av vapenindustrin med direkt anknytning till Alfred Nobels egen vapenindustri. http://saab.com/region/singapore/about-saab/stories/saab-singapore-stories/2015/saab-supports-the-nobel-prize-series-in-singapore/

  SvaraRadera