onsdag 5 oktober 2016

Barnens lekplats full med avföring

När barnen skulle leka på Kaknäs äventyrslekplats i Stockholm så gick det inte för där bodde tiggande romer, som hade läger där. De hade skitat ned bokstavligen så barnen kunde inte leka i de hus och kojor, som är till för dem. Barn ska inte behöva ta detta tycker Per Gudmundson, att stå ut med tiggarnas avföring, för att vuxna inte kan ta sitt ansvar och säga nej till tiggeriet. I kväll har också Uppdrag Granskning ett inslag om den blinde tiggaren, som fick tigga tolv timmar varje dag i Sverige och inte behålla en krona av det han fick. Inte heller den mat som vänliga människor gav till honom. De båda bröderna som sysslade med denna människohandel dömdes till fängelse. 

Jag skrev en artikel om tiggarna på SVT Opinion för mer än två år sedan och den fick rubriken "Hjältarna i kåkstaden". Då uppmärksammade jag dessa tiggare i Högdalen för de synliggjorde problemet med Rumänien och Bulgarien: att de gärna exporterade sin fattiga romska befolkning till andra länder i Europa. De fick inte hjälp i hemländerna. Sedan dess har både EU och Sverige enskilt försökt att göra insatser för att hjälpa dessa fattiga, men länderna är inte så intresserade och tiggarna tycker fortfarande att de får ett bättre liv genom att sitta på gatan i Sverige.

Regeringen överväger ett förbud mot tiggare skrev jag här i augusti i år och civilminister Shekarabi (s) jobbar med detta, men så fort han uttalade sig för förbud hoppade Maria Ferm (mp) in och sade att regeringen inte alls tänker på förbud för "det går inte att förbjuda fattigdom". Lagar ska inte användas så mot människor, menade hon. I Danmark finns dock ett förbud, så därför kommer tiggarna hit. De som jag har sett ge tiggare pengar är snälla tanter här ute där jag bor. Det är att göra tiggarna en otjänst för tiggeri är inte lösningen på deras problem. Plus att det aldrig har varit så mycket inbrott och stölder som det är nu i vår kommun. Kan ha ett samband med den fria rörligheten i Europa. Majoriteten av det svenska folket vill också numera ha ett förbud. Det har svängt. Närmare 60 procent av folket vill ha ett förbud mot tiggeri. 

Uppdrag Granskning sänds i kväll klockan 20 i SVT1


Barnens lekplats var ockuperad av tiggare,
 som hade gjort sina behov i deras lekfort. 3 kommentarer:

 1. Vill du själv ha ett tiggeriförbud?
  Jag mailade Rumäniens och Bulgariens regeringar om detta i våras inget svar ännu från dem.
  De borde ju få hjälp i hemlandet istället med en fungerande socialtjänst så hade de inte behövt komma hit till Sverige och andra länder för att tigga.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker som tidigare statsminister Göran Persson att det är dags med tiggeriförbud. Rumänien och Bulgarien svarar naturligtvis inte dig. Men Sverige har bilaterala avtal med både Rumänien och Bulgarien där Sverige ska hjälpa till. Bulgarien och Sverige slöt detta avtal i vintras. Redan förra året slöts ett sådant avtal med Rumänien.
  http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2015/04/ett-par-miljoner-romer-pa-vag-hit.html
  http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2016/02/sverige-ska-betala-for-gatubarn.html

  SvaraRadera
 3. Okej.
  Dessa bilaterala avtal verkar ju inte ha fungerat.
  Ska bli spännande om det blir något tiggeriförbud om moderaterna vinner valet 2018.
  Sverigedemokraterna lär nog bli större i procent iallafall.
  Idag såg jag en tiggare vid Lidl, en utanför Systembolaget en vid Hemköp och en utanför COOP Konsum, där jag bor.
  Något måste göras åt tiggeriet med romer från Rumänien och Bulgarien.

  SvaraRadera