fredag 14 oktober 2016

DN tar till storsläggan om Visby

UPPDATERAT
DN:s ledarredaktion tycker att det som har hänt på Gotland är helt oacceptabelt: att en åklagare i målet med kvinnan i rullstol som anmälde att hon hade blivit våldtagen inte längre vågar vara kvar i målet utan har lämnat över detta till en åklagare i Stockholm. Redaktionen påpekar att en video har spridits där en av de misstänkta konfronteras på Visbys gator. Jo jag vet för jag skrev om det här. 

På DN är man nu mycket upprörda över att åklagare och polis hotas. Och det ska man vara. För vi har lämnat över till polisen och rättsväsendet att hålla ordning på landet. Men redaktionen säger att de vill att lynchmobben ska upplösas. Det är rubriken på artikeln i dag. Tonen är mycket hård som om redaktionen vet mer än den kan omtala. Inte för att jag följer allt skräp som publiceras på internet. Vem orkar det? Men DN fördelar också gracerna genom att säga att det är en vänsterfeministisk kontext i utfall mot domare och biträden när en häktad för sexbrott får en friande dom. Men här är det utländska misstänkta gärningsmän och då träder högerextremister fram, säger DN:s ledarredaktion.

DN menar att det är ytterst olyckligt att en åklagare kliver av detta rättsfall. Det visar att systemet är svagt och går att påverka. Ingen ska kunna skrämma bort en person eller framtvinga en viss dom, menar DN. Det finns stor risk för hatbrott i det här fallet, säger DN och oavsett om männen fälls eller frias eller förundersökningen läggs ned är det ett bedrägligt lugn nu över Gotland. DN menar också att det är så kallade "vanliga medborgare" som säger sig vara upprörda. 

Jo nog kan man som "vanlig medborgare" bli upprörd över att ett gäng nyanlända är misstänkta för att ha våldtagit en rullstolsburen kvinna. Hon som enbart ville låna toaletten hemma hos en av dem. Att de släpptes beror av att hon inte gjorde motstånd utan bara försökte klara sig med livet i behåll. Så har det beskrivits hitintills. Camilla Sandelius på Gotland som håller i ett medborgargarde har hängts ut som rasist. Varför då har hon frågat sig. Jo för att rasistiska sidor delar det hon skriver. Hon har fått dödshot och också tidningen Hela Gotland kallade henne och hennes garde för "en rasistisk mobb" på ledarplats. Hon fick svaret från ledarredaktionen på Hela Gotland att det är nazistiska sidor som delar det hon skriver så därför blir hon också rasist. Guilt by association brukar det kallas. Skulden smittar liksom av sig.

Camilla Sandelius säger att det finns ett tiotal nazister på Gotland, men att hon och hennes garde har ingen koppling till dem. Jag känner igen det för nazister har delat ut lappar här på Värmdö och stämplat brevlådor med sina loggor. Men för det är inte vi som bor här nazister. Det vore att dra det en smula långt. Men om något liknande hände här som nu har hänt på Gotland så är det klart att folkopinionen skulle bli upprörd. På lördag (i morgon) ska sverigedemokraterna ha möte på Gotland. Det är inplanerat sedan länge utan något tema. Och på söndag blir det då en manifestation mot rasism ordnad av Feministiskt inititativ och Vänsterpartiet. 
11.1.2017
Åklagaren har inte kunnat styrka brott så hela våldtäktsutredningen läggs ned.

Här skrev jag också tidigare om detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar