måndag 3 oktober 2016

Prince dog av fentanyl

UPPDATERAT
Artisten Prince dog av fentanyl. Det fastställdes i juni i år när det konstaterades att han dog av en överdos, som han hade gett sig själv. Fentanyl är en medicin som min sambo fick i livets slutskede i form av plåster för att han skulle slippa smärtor. Han hade cancer. Numera är denna drog som gick och eventuellt går att få tag i på nätet narkotikaklassad i Sverige sedan i augusti i år. Polisen har gjort husrannsakningar över hela landet sedan dess. Även på Åland har drogen hittats och där greps ett par personer misstänkta för narkotikabrott. 

I Sverige har fler än 180 personer dött sedan förra året av denna drog, som säljs i något som liknar vanlig nässpray och också finns i pulver. Det är 50 gånger starkare än heroin och måste späs ut mycket mer än heroin så därför har människor som tagit fel på drogen dött inom sekunder. Bara sedan april i år har 36 personer dött av drogen i Sverige.

Polisen har gjort 32 husrannsakningar under de senaste veckorna från Skåne till Västerbotten. Drogen gör ingen skillnad på ålder. De som har dött är mellan 18-72 år. Många av de som har dött är vanliga människor, som fått drogen tidigare som medicin efter till exempel en idrottsskada. När de inte har fått den längre har de hittat den på nätet. 

Det var i juli i år som regeringen bestämde att drogen skulle narkotikaklassas. Myndigheterna har svårt att hänga med när det kommer nya droger, som kan missbrukas. Och ingen betvivlar att det kommer att dyka upp nya och farliga medel. Även i USA och Kanada har dödligheten skjutit i höjden på grund av fentanyl. Det är dopamin som frigörs när drogen intas och det får den som gör det att må bra. Den som slutar tvärt med drogen har inga glädjekänslor längre. Alla dagar blir grå och det finns ingen motivation eller någon energi.

Om man har brist på dopamin blir man trött och deprimerad. Man kan också få sömn- och koncentrationssvårigheter. Långvarig stress kan göra att dopaminreceptorer inte längre fungerar. För att naturligt bilda dopamin behöver kroppen bönor, jordnötter, mandel, avokado, bananer och nötter, samt vitaminerna B6, B12, magnesium, järn och D-vitamin under vinterhalvåret. Även motion hjälper kombinerat med terapi eller annan medicin. Meditation och yoga hjälper också. 
8.10.2016
Två unga män i 20-årsåldern misstänks ha avlidit av fentanyl i Kronobergs län. Akrylfentanyl som finns som nässpray blev narkotikaklassad så sent som den 16 augusti i år. Veckan efter inleddes en landsomfattande drogjakt. I 27 av 30 husrannsakningar hittades fentanyl. De som har drabbats är ungdomar som aldrig har varit missbrukare tidigare. Eller som polisen inte har hört talas om.

Här skrev jag tidigare om Prince. 

2 kommentarer:

 1. När jag ser de där årtalen känns det lite sådär ...

  Såg ju för första och sista gången Prince uppträda på Skeppsholmen
  2013 och han var verkligen vild och kanske också lite crazy. Hoppas
  han har fått frid nu ...

  http://kulturbloggen.com/?p=73345

  SvaraRadera
 2. Jo det är alltid trist med människor som dör i förtid. :(

  SvaraRadera