fredag 28 oktober 2016

Slöja är förbjudet i basket på elitnivå


Noha Berhans identitet
sitter i hennes kläder.
Ett sorgligt fall av hjärntvätt
 inom religionens sfär. 
 
UPPDATERAT
Det internationella basketförbundet Fiba har förbjudit alla huvudbonader som är mer än fem centimeter breda bland spelare av säkerhetsskäl. Men medierna bland andra Sveriges Television, Aftonbladet och Expressen tycker att det ska finnas undantag för 18-åriga Noha Berhan för att hon är muslim och bär hijab, heltäckande på huvudet. Och hon har också heltäckande klädsel annars för det är en del av hennes identitet. Jag tycker hon behöver avprogrammeras. Men hennes advokat Stefan Alvén menar att det är religiös diskriminering när hon inte får spela på elitnivå med slöja. 

Det är fritt fram att utöva sin tro för den sitter inte i symboler som kors eller halvmånar. Utan den finns inuti en människa. Om man måste bevisa för omvärlden att man är muslim varje sekund av livet är det något som har gått snett inuti den människan.

Bruket med huvudduk är mycket äldre än religionen och har funnits också i Sverige. Kvinnor skyddade håret när de arbetade i jordbruk och med annat. Min mamma hade en sådan huvudduk och jag själv hade det som ung för att håret inte skulle blåsa omkring. Och på vintern har jag sjal för att det är kallt. Kvinnor har haft detta för att beteckna status som gift och för att det är praktiskt. Men att hävda att någon gud vill ha ständigt täckt huvud på kvinnor är bara nys. 

Naturligtvis så driver Ulf Bjereld, socialdemokrat och ordförande för det kristna Tro och Solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen) hennes fråga och uppmanar alla att skriva på en petition för hennes rätt att använda slöja. Han ömkar henne och menar att kvinnor ska få klä sig som de vill. Ridå!

12:58
För övrigt konstaterar en ny undersökning att närmare 80 procent av flickorna i Göteborgs förorter är hedersförtryckta av sina föräldrar. Men Noha Berhan som bor i Skogås utanför Stockholm med sina föräldrar och en äldre bror är naturligtvis undantagen från detta förtryck. Sådant förekommer inte i Stockholms förorter. Sic! Dock konstaterades i våras att majoriteten av invandrarflickorna också i Stockholms förorter är utsatta för samma hederns förtryck. I undersökningen nu i Göteborg så uppgav hela 83 procent av flickornas bröder att flickorna var utsatta för hedersförtryck.


2 kommentarer:

 1. Jag tycker vi skall skriva en petion för att honerna INTE ska få bära slöja. Den hör privatlivet till, alltså i hemmet eller helst totalförbud i Sverige!

  SvaraRadera
 2. Observerade klädseln på det iranska damlandslaget i fotboll
  som jusmått sensationellt tilläts spela i Sverige härförleden.
  Heltäckande och huvor. Misstänker att man spelar bättre
  boll med färre kläder.

  Men jag kunde inte direkt (matchen gick i TV12) se att
  det hände några konstigheter p g a klädseln. Borde dock
  vara svårare med dylika plagg i sporter där spelarna har
  händerna uppe i varandras ansikten. Basket och handboll
  t ex. Men volleyboll vore inte omöjligt även om man lär
  hoppa bättre i shorts ...

  SvaraRadera