torsdag 6 oktober 2016

Cecilia Hagen om brunråttor och gift

UPPDATERAT
Krönikören Cecilia Hagen, som jag har träffat i tjänsten och alltid uppfattat som en reko och genomtrevlig kvinna, har nu försökt förklara vad som hände när hon skrev sin krönika om brunråttor och gift. Att den texten inte alls handlade om att försöka mörda någon utan att den tog sin avstamp i råttproblemen på Karlaplan i Stockholm och inte alls handlade om människor. Den ska ses metaforiskt menar hon och inte bokstavligt. 

Hon säger att texten "Hur ska man bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?" Denna text måste ses i sitt sammanhang och hon tycker att alla misstolkar som de vill. Hon vill inte bli kvitt rasisterna, men vill att de blir av med sina åsikter. Hur det nu ska gå till. Inte blir de mindre rabiata av denna text. Nej så fungerar inte världen. Brunråttorna menar hon är de som är nazistiskt lagda, åt det brunare hållet. Och att sverigedemokrater uppfattar texten som ett rent hot. Det tror hon inte ett ögonblick på. Nej, inte jag heller. Men tyvärr så gav Cecilia Hagen dem en del gratisord som de gladeligen har spunnit vidare på.
För att ta livet av brunråttor räcker det
med en katt. Eller Anticimex. 

Hon säger att hon inte vet varför det har blivit så här, att hon inte har någon riktig koll. Jodå det har hon nog, men jag förstår henne om hon drog iväg. För ibland kan jag också bli så less på gänget som ständigt försöker köra över oss. Särskilt nu när det ser ut som om sverigedemokraterna inte kommer att bli största parti, för som det brukar ske i politiken, så har nu regeringen anammat mycket av det sd stor för. Precis det som skedde med förra utbrytningen i partiväg Ny demokrati. Då skulle det bli drag under galoscherna. I en demokrati som Sveriges tar inte sådana partier över särskilt ofta, utan de gamla partierna suger upp deras idéer och tar tillbaka väljarna igen. Besvikelsen över detta är stor förstås hos sverigedemokraterna, som blir desperata och gärna välkomnar sådana hotfulla texter som den Cecilia Hagen skrev. Ge dem inte dessa lågvattenmärken i fortsättningen. Det är vi för goda för. Och Cecilia Hagen försöker också höja nivån i sin senaste krönika från i dag där hon tar Astrid Lindgren och hennes litterära figurer till hjälp. 
8.10.2016
Advokatsamfundet säger nu i ett uttalande att de inte stödjer sin generalsekreterare angående språkbruket "bruna råttor", som hon har använt i sin blogg. Men att styrelsen för advokatsamfundet har ändå fullt förtroende för sin generalsekreterare Anne Ramberg.

Här kan ni också läsa att centerpartisten och riksdagsledamoten Staffan Danielsson är upprörd över att hans debattartikel om hela debaclet inte blev publicerad i Expressen på deras debattsida. Jag har kommenterat detta bland annat med att man inte kan kräva att få plats på mediers debattsidor. Annars tycker jag att Staffan Danielsson ofta har goda synpunkter, men här har han blandat ihop sin roll med journalistens. Och faller i farstun för detsamma som sverigedemokrater brukar hävda: att medierna i Sverige är i huvudsak korrupta vänsterorgan och inte berättar sanningen utan undanhåller den. Och inte tillåter debatt. En sverigedemokrat har dessutom polisanmält Expressen och Cecilia Hagen, vilket blir absurt. Vi har fortfarande tryckfrihet och yttrandefrihet i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar