måndag 10 oktober 2016

I kväll diskuteras det på Publicistklubben

UPPDATERAT
Det är dags att debattera om debatten, som debatterades. Det är motsättningarna mellan höger och vänster nu igen och hur sverigedemokraterna ska hanteras. Nu när alla vet att de kom från nazisthållet. Ska de verkligen få sitta i Aktuellt och diskutera? I direktsändning Det blir tre personer från SVT som diskuterar plus Åsa Linderborg från Aftonbladet. Och så ska presidentvalet i USA debatteras av Ekot och Uppsala universitet. Kan svenska medier förhållas sig neutrala i valet mellan Trump och Clinton? Och kan det bli för mycket rapportering, en överdos, från valkampen i USA. 

Inte så särskilt intressanta diskussioner, men det har det aldrig varit på Publicistklubben för där samlas man för att äta och träffa sina vänner och lite förstrött lyssna till vad som sägs på podiet. Jag har varit medlem där. Gick med när jag blev journalist på 70-talet, men har inte varit där mer än en handfull gånger. Inte så intressant. Mer för att umgås och hälsa på kollegor, men debattera gör man bättre på andra ställen, tycker jag. Men om ni vill titta in så går det att följa debatten från 18:30 här på publicistklubbens hemsida. 
12.10.2016
Janne Josefsson var med i debatten på Publicistklubben och attackerade hårt de strömningar som finns på SVT. Han menade, precis som sades på 1700-talet i Frankrike, att även avskyvärda åsikter har rätt att yttras. Längre än så har vi inte kommit på nästan 300 år menar jag. SVT ska inte låta människor med fel åsikter komma till tals i vårt licensbetalade medium var en åsikt som har framförts från bland annat Dagens Nyheter. Janne Josefsson menade att det finns totalitära strömningar inifrån journalistkåren själva. Han har själv råkat ut för detta och ibland finns det inte ett sant ord i det som sägs eller skriv från kåren och då kan han också tänka att detta borde förbjudas, men journalister ska trots allt få fortsätta att verka, menade han. 

Janne Josefsson blev attackerad av Mikael Olsson Al Safandi tidigare programdirektör på SVT, som menade att det var fel frågeställning i det senaste reportaget om tiggare i Uppdrag Granskning. Den korrekta frågan att ställa hade enligt ex-programdirektören ha varit "vad gör vi åt fattigdomen". Men nu menade han att det som istället avhandlades var "varför gör inte våra myndigheter något åt de här smutsiga tiggarna".

Janne Josefsson menade att vänsterextremismen växer inom medierna. Han har fått listor sade han på vilka ord som är lämpliga att använda. Inte säga "förorter" utan istället "socioekonomiskt utsatta områden" tog han som exempel. Han menade att han aldrig kommer att rätta sitt språk till något pk-aktigt. Hellre blev han arbetslös. För några år sedan när Janne Josefsson granskade extremvänsterns våld så fick han reaktionerna: Varför gör du detta? De gör ju något bra. 

2 kommentarer:

 1. Du skriver en överdos av rapportering om valet i Usa.. Hos mig byts
  det kanal när det pratas val i usa... orkar inte lyssna mer, det står mig
  upp i halsen. Vem som vinner skiter jag i, jag har fullt upp med mitt
  eget liv och det som händer i vårt land..Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig för så kan jag också tänka ibland. Och visst har det varit ett hysteriskt intresse från medias sida vad gäller USA. Även journalister måste ha något att göra och de vill ju inte gärna prata om Sverige. För vi har det rätt eländigt här. Det kommer inte gå att fixa i brådrasket, bättre att inte prata så mycket om det. Om det inte är synd om alla hörselskadade nytillkomna förstås, som var nyhet nu på morgonen. Själv är jag också lite hörselskadad, men det är ingen nyhet att man får sämre hörsel med åren när man har hört så mycket dynga så hälften kunde ha varit nog.

   Radera