torsdag 15 juni 2017

Åldersdiskrimininering självklar i Sverige

UPPDATERAT
Det är en undersökning som slår in öppna dörrar som Magnus Carlsson och Stefan Eriksson - båda docenter i nationalekonomi - har gjort. De konstaterar att åldersdiskrimineringen sätter in redan från 40 års ålder. De har skickat 6 000 jobbansökningar till arbetsgivare från angivna åldrarna 35-70 år. Ansökningarna var fiktiva och de såg att arbetsgivare oroar sig för att arbetstagare generellt sett förlorar förmågan att lära nytt, vara anpassningsbara och flexibla, samt ta initiativ och vara drivna. Detta gällde yrkena administratör, kock, lokalvårdare, restaurangbiträde, butikssäljare, företagssäljare och lastbilsförare. Inga särskilt märkliga eller udda yrken utan sådana som finns överallt i samhället. 

Den här diskrimineringen gör att människor inte flyttar på sig, inte byter jobb. Alla är fast när de väl har fått en anställning. Och blir de arbetslösa så ökar tiden som arbetslös med åldern. Under min livstid har vi fått ett mycket hårdare samhälle. Det var enkelt att få jobb på 60-talet, skatterna var inte så höga och samhället kontrollerade inte så mycket. Nu vill de båda docenterna att det ska till krafttag mot åldersdiskriminering. Lagstiftningen behöver kanske förstärkas fast det redan är förbjudet att åldersdiskriminera.
8:56
Det är nog inte lagar som behövs utan ett annat samhälle, ett som inte påminner så mycket om att storebror ser dig. Nu regleras allt uppifrån ministrar och regering och även kommuner skyller på dessa lagar för att slippa ta eget ansvar och ändå har vi bestämt att kommunerna i vårt land är självbestämmande. Det har varit så i 150 år, men detta urholkas när kommuner påtvingas nya statliga regleringar och bestämmelser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar