måndag 12 juni 2017

Nytt parti tar makten i Frankrike

Det är viktigt att se att Emmanuel Macrons nya parti La République en marche tar makten i Frankrike i den första valomgång som ägde rum i går. Den 18 juni är andra valomgången. Omkring 50 procent brukar rösta i de här valen, som gäller 577 valkretsar i och utanför Frankrike. Macrons parti verkar ta hem kring 32 procent av rösterna tillsammans med allierade Modem. Det är något helt nytt som sker rekordsnabbt i Frankrike för första gången på flera decennier då vänster-höger har dominerat. Nu förlorade socialisterna makten och nummer två var tidigare högern med republikanerna, men de förlorade också. Socialisterna får kring 10 procent av rösterna. Republikanerna får cirka 21 procent i gårdagens val. 

Marcon står för något absolut nytt i Frankrike och hans parti bildades först förra året. Han har medvetet tagit in nya människor på alla platser. Tillsammans med mittenpartiet och allierade Modem kan de ta 400 av 440 platser i valets första omgång. En förkrossande seger. Macron är den yngste ledaren Frankrike har haft sedan Napoleons dagar. Han är 39 år. Och detta är den största valsegern sedan 1968 då  president de Gaulles konservativa parti tog hem mer än 80 procent av rösterna. 

Här skrev jag om när Emmanuel Macron blev president i Frankrike i maj. 

19.6.2017
Jodå det blev Macrons parti som tar makten i Frankrike. Stor makt för denne man helt plötsligt. Valdeltagandet var mycket lågt och de unga gick inte och röstade. Men det blir stabilt i Frankrike en tid framöver och Marine Le Pen fick inte många mandat. Kvinnorna fick mer makt och medelåldern i parlamentet sjönk drastiskt. Frankrike har blivit en enpartistat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar