torsdag 29 juni 2017

Kardinal misstänkt pedofil

Just när katolska kyrkan i Sverige har fått sin första kardinal någonsin med Anders Arborelius så pekas en annan kardinal ut för pedofilanklagelser och ska ställas inför rätta i Australien. Kanske var det nödvändigt med en svensk "säkert inte pedofil" för att väga upp att kardinal George Pell nu framstår som en barnaskändare. Han nekar förstås till anklagelserna som handlar om 1970-talet och Australien. 

George Pell ingår i de främsta kring påven Franciskus och har hand om ekonomin. Han tillhör således de tre främsta katolikerna i världen så anklagelserna är mycket grava för katolska kyrkan. Han förhördes i höstas i Rom av australisk polis, men det finns ingen utlämningsavtal mellan Vatikanen och Australien så han kan inte tvingas dit. Men han kommer nu att resa dit frivilligt för att rentvå sitt namn. Anklagelserna är många och kan inte längre sopas under mattan. Detta har länge varit ett problem för katolska kyrkan i Australien. Hundratals barn sägs ha drabbats.

En knapp procent av männen känner dragning till barn enligt internationella undersökningar. Detta är således extremt att pedofilerna samlas i just katolska kyrkan. Det handlar till en del om makt för pedofiler, att de vill bestämma över sig själva och inte känna sig avvisade och små.  Det finns också falska föreställningar om att barnen är med på det som händer, att de inte tar skada för att de har en sexualitet. De vuxnas sexualitet har blivit ett missbruk, som används för att dämpa egen ångest och stress. Det rationaliseras och skylls på andra. I katolska kyrkan handlar mycket om makt och därför är det förmodligen som pedofilerna flockas där. I Kanada, Irland, USA, Tyskland och Brasilien har övergreppen också blivit offentliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar