tisdag 20 juni 2017

Otto Warmbier dog sex dagar efter att Nordkorea släppt honom

UPPDATERAT
Amerikanen Otto Warmbier blev bara 22 år gammal. Förra året anklagades han i Nordkorea för att ha försökt stjäla en affisch med politiska slagord när han var på turistresa i landet. Han dömdes för detta till 15 års straffarbete. Det verkar enligt amerikanska läkare som om han har råkat ut för en hjärtattack i det koreanska fängelset. Det hände redan några månader efter att han fängslats. Medan koreanska myndigheter har hävdat att han råkade ut för matförgiftning och fick sömnpiller och att detta skulle ha orsakat hans tillstånd. När han fördes över till USA för sex dagar sedan var han i koma. Han dog i stillhet i går på sjukhus. 

Enligt familjen fick en han tortyrliknande felbehandling i Nordkorea. Också president Donald Trump sade att han behandlades vidrigt och att Nordkorea är en brutal regim. Nordkorea är en kommuniststat och en diktatur med en personkult av ledaren Kim Jong-Un. Landet är mycket isolerat och både industrin och livsmedelproduktionen är eftersatta. Detta har lett till svält i landet. Sverige har en ambassad i Nordkorea. De 25 miljonerna invånarna lever under ett hårt förtryck. Nordkorea fortsätter att utveckla sitt kärnvapen med provsprängningar av kärnvapen och testa robotar trots FN:s resolutioner om att landet inte får göra detta.
10:54
Nordkorea är som en religiös sekt har Eric Cornell sagt, som jobbade diplomatiskt i Nordkorea på 70-talet. Politik och religion går ihop där precis som det gör för islamismen. I Nordkorea såg det ut som i Välingby, men allt var kulisser. Det fanns ingen taxi och på restaurangerna måste man beställa en dag i förväg. De visste inte vad maoism var, men ville vara totalt oberoende av omvärlden. Sverige var vänligt mot dem på 70-talet och sålde varor till dem för 600 miljoner som sedan aldrig betalades. Statsminister Göran Persson ledde 2001 en delegation, som besökte Nordkorea. Ännu i denna dag skickas fakturor från Sverige på skulden som nu är uppe i närmare tre miljarder. 

Sydkorea, som då också var fattigt har gått långt förbi dem. I Sverige finns också Svensk-koreanska föreningen med ordförande Christer Lundgren. Han var tidigare med i Sveriges kommunistiska parti, men denna vänskapsförening ska vara partipolitiskt oberoende. Christer Lundgren besökte landet på 80-talet första gången och var mycket imponerad av vad han såg. Allt var välorganiserat med öppna människor. Föreningen ordnar varje år en resa till Nordkorea och landet är ständigt under hot av en kärnvapenatttack från USA, menar han. Det är därför Nordkorea måste ha kärnvapen. Han menar att länder som överger den linjen blir snabbt invaderade. Rapporterna som pratar om fångläger och förtryck är manipulerade, säger han.
21.6.2017
USA tackade Sverige för att denna "skyddsmakt" gjort så mycket för att försöka få ut Warmbier från Nordkorea. 
14:16
Warmbier hade lockats av femte våningens affischer sägs det. På lyxhotellet Yanggakdo inkvarteras västerlänningar, men hissen går förbi femte våningen. Det går inte att gå av där. Det är en förbjuden våning. Den videofilm som användes som bevis för att Warmbier var skyldig visar någon som tar ned en plansch i korridoren, ställer den på golvet, men inte tar den med sig. Om femte våningen sägs också att den delas i två och att fångar har hållits fängslade där. Kanske var det Otto Warmbiers äventyrslusta, som fick honom att åka till Nordkorea när han studerade ekonomi. Han hade planerat att tillbringa sitt tredje studieår på college i Kina. Han reste dit och till Nordkorea på en organiserad tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar