måndag 26 juni 2017

Johan Gustafsson från Värnamo är fri!

UPPDATERAT
Johan Gustafsson som har hållits av terrorister i Mali i sex år har släppts och flugits hem med regeringsplanet. Han åkte motorcykel i Afrika när han kidnappades av terrorgruppen. Det hela har varit ett samarbete mellan UD, Polisens nationella operativa avdelning och utländska myndigheter, säger regeringen, men riktigt hur det har gått till har ännu inte framkommit. Terrorgruppen har krävt miljoner för att frisläppa Johan Gustafsson. Klockan 19 kommer regeringen att hålla en presskonferens om detta. 
19:13
Margot Wallström utrikesminister berättade att Johan Gustafsson fick träffa sin familj redan på Arlanda och hon tackade hans familj. Inga detaljer kan berättas om hur det gick till och angående lösensumma så sade hon att Sverige betalar aldrig lösensummor. Anders Wretling från polisen och Noa berättade att detta var en stor framgång för svensk polis och att det finns en särskild organisation inom Noa för dessa kidnappningsfall utomlands med svensk anknytning. 
26.6.2017
Det är svårt att tro att inga pengar har betalats för att få Johan Gustafsson fri. Han har suttit så länge fången och även om regeringen inte har som policy att betala lösensumma kan detta döjas genom att det kallas något annat och att transaktionen sker genom ett annat land. Sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers gav upp i maj i år sina förhandlingar med terrorgruppen. Då hade terrorgruppen krävt 45 miljoner kronor för att släppa Johan Gustafsson fri. En timme med regeringsplanet kostar dessutom omkring 19 000 kronor. Så en del skattepengar har kostats på denna fånge. Kan tänka att Johan Gustafsson aldrig mer tänker åka motorcykel i Mali. 
Så här såg Johan och hans familj ut när han hade landet på Arlanda.
Det var en bild som utrikesminister Margot Wallström visade upp. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar