torsdag 15 juni 2017

Vattnet räcker inte i Sverige

UPPDATERAT
Grundvattennivåerna är de lägsta på 50 år och vi måste spara på vatten. Snart blir det som Sahara i landet och eländet stirrar oss i ögonen också när det gäller denna helt nödvändiga vara vatten. För 50 år sedan var vi ett par miljoner färre invånare i Sverige och knappast någon hade simbassäng på tomten. I Södertälje där det nu är så katastrofalt dåligt med vatten bodde inte kring 100 000 invånare som det gör nu utan bara lite över hälften så många. 

De senaste veckorna har det regnat tillräckligt i landet. Dock tas det mesta upp av växtligheten och når aldrig grundvattnet. Det brukar vara elbolagen som varnar för vattenbrist i Norrland, för då kan de höja elpriserna. I år kan de dock inte klaga. Och om nu kommunerna varnar för vattenbrist kan de höja priset på det kommunala vattnet. I Skåne är också påverkan på grundvattnet stor enligt Helsingborg och Halmstad. Där är invånarantalet mycket större än på 70-talet. I Båstad är det vattningsförbud året om. Landet är i kris och särskilt södra Sverige för där utnyttjas vattenresurserna mycket mer än förr. Dessutom kommer klimatförändringen fram till nästa sekelskifte att orsaka mindre mängder nederbörd särskilt i södra Sverige. Så är prognosen. Den här senaste grundvattensänkningen började redan 2014 med en fin och torr sommar. Sedan har det fortsatt med milda och snöfattiga vintrar.
17.6.2017
Stora starka regeringen rycker ut och ska fixa grundvattnet genom att satsa 200 miljoner på våtmarker. Det låter ungefär som en droppe i havet och blir säkert lika effektivt. Vi styr inte vädret och inte heller klimatet, men en del människor - vetenskapsmän, politiker - har livnärt sig gott på att göra troligt att det är så. Det här landet klarar inte så många invånare som det finns nu här. Särskilt om det inte regnar ordentligt. 

Grundvattennivåer i maj i år.
Faksimil från
Sveriges Geologiska Undersökning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar