onsdag 14 juni 2017

Skyskrapan brinner!

UPPDATERAT
Denna skräckversion har blivit verklighet i London där ett hus med 24 våningar brinner i västra London nära Nottinghill. Där bodde fler än 600 människor innan det började brinna. Grenfell Tower, som huset heter, lutar nu åt ena sidan och riskerar att rasa. Branden började på andra våningen och hade spritt sig till taket på bara 15 minuter. 

Förra året reparerades huset för 100 miljoner kronor. Nu brann plasten och ramlade i bitar till marken. Det hade byggts 1974, men hettan nu var så intensiv att brandmännen inte kom nära huset. En familj på elfte våningen kunde inte komma ut genom trapphuset. Mouna Elogbani och hennes man plus tre barn på 13, 10 och två år fick rädda sig via en nödutgång. Enligt Mouna Elogbani var huset inte längre säkert efter reparationen för de tog bort all säkerhetsutrustning.

Människor lyste med sina mobiler för att visa att de levde, men mobilerna slocknade en efter en. En kvinna ropade på hjälp och höll ut sin baby genom fönstret. En person hoppade för att komma undan lågorna. Brandkåren kom dit mitt i natten efter klockan ett lokal tid och är fortfarande där, men kan inte göra så mycket. En man som stod hundra meter från huset blev täckt av aska. Det finns bara en smal väg in till huset så det kan inte komma dit så många brandbilar. Omkring 15 stycken bilar befinner sig på platsen. Ett 30-tal människor har förts till sjukhus. Men dödssiffran måste bli stor. Tyvärr. 
9:36
Över 50 skadade till sjukhus uppger myndigheter och att det finns dödsfall, men ingen vet ännu något om antalet. Alla intervjuade verkar vara muslimer och ursprungligen människor från Mellanöstern eller från Afrika. Och på en blogg som drivs av Grenfell Action Group sägs att de har varnat länge för denna katastrof, men att ingen lyssnade.
13:47
Sex döda och minst 64 skadade. Siffrorna stiger hela tiden. Här skriver London Ambulance Service om detta. 
15:50
Mahad Egal berättar för Sky News att branden startade när en grannes kylskåp exploderade. Fantastiskt! Exploderar kylskåp? Tydligen gör de så i London. När han berättar ryker fortfarande skyskrapan i bakgrunden. Har aldrig hört talas om att kylskåp kan explodera. Men här finns en beskrivning av detta i Sverige. Då var det materialfel i en kompressor och gällde kylskåp tillverkade fram till 1997. Eller om man tappar något bakom kylskåpet kan detta träffa olyckligt på kylröret så att gas läcker ut. Då kan det också bli farligt.

Att branden spred sig så snabbt verkar bero på att den spred sig genom isoleringsmaterial på utsidan av huset. Många har beskrivit att det luktade bränd plast. Materialet var inte brandsäkert. Det går inte att nå alla våningar med stegar och att vattenbomba från luften får inte den effekt som behövs. Cellplast har blivit vanligare som isoleringsmedel. Förr användes bara betong och tegel i ytterväggar. Cellplast kan göra att en brand sprider sig mycket snabbt. Borde förbjudas.
19:38
Minst 12 döda, tvyärr stannar det nog inte där.
15.6.2017
Det var den yttre fasaden som var klädd i plastmaterial under metallplåtar som brann likt en fackla. Detta nya material var ett sätt att minska energianvändningen i huset tillsammans med nya fönster för att möta krav på isolering. Det var inte möjligt att inte använda huset för så många skulle bli hemlösa då. Den nya beklädnaden var på plats för ett år sedan. Och de som såg branden säger att huset brann som "en tändsticka". Vad som borde ha hänt var att branden som startade på andra våningen skulle ha stannat där och inte spritt sig. Men nu fanns det ett mellanrum mellan den gamla beklädnaden och den nya, som också gjorde att huset blev som en skorsten. 
8:43
Bostäderna i huset var kommunala och till för fattiga flyktingar och andra invandrare, som inte själva kunde skaffa sig någonstans att bo i det dyra London. Det bodde inga infödda engelsmän där. På fasaden saknades det brandbarriärer och det fanns inga riktiga larm, inte sprinkler i huset och trappan ned blockerades. Det borde ha varit riskfritt att stanna i lägenheterna om de nu hade brandsäkra dörrar och ifall fönstren inte sprack av värmen. Men röken spred sig uppenbarligen överallt. Det talas om så många som 100 döda.
17:15
Sjutton är bekräftat döda nu. 
16.6.17
Trettio människor är bekräftade omkomna nu.
19.6.2017
79 människor är omkomna. 
Grenfell Tower i London brinner.
Faksimil från Daily Mail. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar