torsdag 8 juni 2017

Rumänska tiggerskan tillbaka

Så oerhört sorgligt att den rumänska tiggerskan Papusa Ciuraru, 83 år, nu är tillbaka på Drottninggatan och tigger. Där satt hon också den 7 april i år när terrordådet inträffade och blev då skadad eftersom hon satt fast med foten under ett av de lejon som kastades åt sidan när terroristen körde förbi med lastbil. 

Hon var säker på att detta attentat var riktat just mot henne och att lastbilen skulle komma tillbaka. Hon har överlevt både den romska förintelsen som barn och misshandel som hon har råkat ut för när hon har tiggt i Sverige. Nu tror hon att hon ska återvända till Rumänien för hon orkar nog inte så mycket mer. Hon skulle aldrig mer återvända till Drottninggatan sade hon på sjukhuset där hennes fot opererades. Men ändrade sig sedan. Hennes son, svärdotter och ett barnbarn plus hans fru var med henne på sjukhuset.

Hela hennes stora romska familj lever på gatan och familjen har inte råd att vara borta från sina gathörn, säger de. Så totalt ansvarslöst och trist att de inte kan försörja sig i Rumänien, men landet exporterar gärna sin befolkning till andra länder. En insamling startades till henne på facebook och med hjälp av de pengarna kunde hon betala av skulder på huset i Rumänien plus köpa en kamin och en säng till sig själv. Det var i januari 2016. Hon behövde få hjälp att få ut sin pension i Rumänien. Och hon behövde en husvagn då för att sedan ge den till de fem barnen, som skulle stanna i Sverige. 

Hon hade enligt en artikel i Aftonbladet julafton 2015 30 (trettio) barnbarn och redan då hjälpte människor henne. En grupp kvinnor hade rest från Finland för att hjälpa henne. Då var de 13 släktingar som bodde i ett litet hus i Rumänien. Jag hoppas verkligen att åtminstone hon kan återvända och bo i Rumänien den sista tiden i sitt liv. Fast hon säger att livet är bättre i Sverige. Men hennes stora släkt borde kunna ta hand om åtminstone en gammal kvinna i hemlandet. Hon har ett bankkonto så hon har fått pengar från insamlingen till henne i omgångar. Insamlingen på facebook startades i december 2015.

Här kan ni se SVT:s dokumentär om terrordådet på Drottninggatan där Papusa Ciuraru framträder bland fyra andra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar