fredag 23 juni 2017

Midsommar det svenskaste av allt

UPPDATERAT
Det är så självklart att naturen står i centrum i dag. För nu är det ljust i landet, solens vita ljus är nästan aldrig borta och hela den omedvetna naturen njuter av detta. Bara tar för sig precis som vi människor gör och där jag bor kommer det att bli bra väder. Solen skiner redan från klarblå himmel. Härligt! För då kan vi vara där ute och umgås och glädja oss åt att det har blivit många fler som bor just här för denna natur exploateras så det står härliga till. 

I år verkar naturen dock ha återfått sin ömåliga balans. För vi är alltid så oroliga för att det ska ändra sig där ute. Men där vi bor har det varit varmt och regnigt om vartannat. Alldeles lagom så att skatorna redan har stora ungar och alla de andra fåglarna kommer att lyckas med sina ättelägg. Rådjuren är fler än någonsin för de har också haft lyckade år med milda vintrar sedan några år tillbaka. Vi är alla så beroende av den natur vi tror oss behärska. Men just i dag är den på vår sida.

Och det där med att jorden ska bli en helhet kommer aldrig att bli annat än en ytlig sanning för alla platser har så olika förutsättningar och det beror av solen och själva jorden. Inte undra på att samhället där jag bor fortfarande heter Torsby efter den gamle guden och att blixten och dundrandet betraktades som gudamäktigt förr i tiden. Och ekarna som var den gudens träd står här fortfarande. Allt det där som vi tycks ha glömt bort, men som ligger i oss som ett arv. 

Vi tror att vi ska behärska denna planet, men det kommer vi aldrig att göra. Vi är i händerna på vad som sker i universum i stort och i mindre skala hur naturen runt oss mår. Det är rätt klokt att fira midsommar, för det får oss att kanske inse vad vi har att vara tacksamma för, och hylla att vi har överlevt ännu en vinter i detta kalla land. I morgon kan vi fortsätta att tampas med naturen, varandra och den omgivning där vi lever. I dag råder allmän fred och glädje!
26.6.2017
Tyvärr var det någon/några som passade på att göra inbrott och stjäla en bil i närheten av detta midsommarfirande under helgen. Har ni sett eller hört något hör av er till polisen! Vi som brukar vara förskonade från buset för att vi har grannsamverkan! Men inte denna gång. Trist!


Årets midsommarbild 2017 på hemmaplan. Perfekt väder med lagom värme.
Bra arrangemang på privat iniativ. Mycket folk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar