torsdag 31 maj 2018

Flyktingar kostar miljarder för Sverige

UPPDATERAT
Om EU beslöt sig för att ta emot de flyktingar som finns i Asien och Afrika om 11,5 miljoner människor (enligt UNHCR) så skulle det innebära en flyktinginvandring på 2,3 procent av unionens befolkning. Identiskt med storleken på Sveriges samlade flyktingmottagande och anhöriga till flyktingar som invandrat under åren 2013-2016 gentemot Sveriges befolkning. De flyktingar som invandrar i dag väntas leva kring 58 år i Sverige och nettokostnaden för en flykting beräknas bli 74 000 per år. Detta konstateras i en ny rapport skriven av Joakim Ruist nationalekonom vid Göteborgs universitet. Det är ESO som ger ut denna studie och det är en kommitté under Finansdepartementet. Meningen är att ge underlag för framtida beslut i samhället för ekonomiska och finansiella beslut. 

Att flyktingar kostar är ingen nyhet. Det har vi vetat länge. Frågan är då hur mycket vi som har fötts, bott och arbetat här under livet ska betala till nytillkomna. Redan år 2013 konstaterade OECD att Sverige gav tio gånger så mycket i socialbidrag till nya invånare som till infödda svenskar. Det gjorde inte andra jämförbara länder, utan de gav ungefär lika mycket till sina egna invånare som till nytillkomna. Vi har alltid varit mycket underdåniga gentemot de som har kommit hit som flyktingar. Vi har tyckt att vi kan betala. Men nu har vinden vänt så att de tre största partierna inte tycker så alls. Debatten har blivit mycket känslomässig och kommit att handla om hat och kärlek. Men här ges lite siffror för politikerna att bearbeta.
1.6.2018
Här skriver Joakim Ruist själv om bemötandet i SVT i Aktuellt i går. "Det verkar som att jag skrev lite TV-historia i Aktuellt ikväll. Inofficiellt svenskt rekord i längd på tystnad, innan jag svarade på frågan om ifall jag hade tagit hänsyn till hur den kunde komma att användas i valrörelsen, när jag skrev en rapport om flyktinginvandringens offentligfinansiella kostnader. Jag har fått en del sympati. En liten twitterstorm klagar på att frågan var dum. Jag har under kvällen fått en liten hög med mail från människor jag inte känner (och några jag känner), som hoppas att jag mår bra. Tack, det är fint av er. Ja, jag mår bra, om än jag är missnöjd." Ni kan läsa blogginlägget här. Tyvärr måste jag säga att jag skäms över SVT och Aktuellt och för att de försöker skapa konflikt när det istället handlar om kunskap. Det här är folkets nyheter, som vi betalar för. Ge tusan i att sätta svart mot vitt och kör inte godhet mot ondska. Det finns faktiskt vetenskap och siffror. Det är som om de senaste tvåtusen årens kunskap plötsligt har ramlat bort. Den här rapporten, studien har fakta från de senaste årens abnorma flyktinginvandring i Sverige. En massinvasion som inget parti (utom centern och miljöpartiet plus ev vänstern) längre kan föneka. Detta kostar miljarder och kommer att kosta miljarder. 
3.6.2018
Här svarar Aktuellt på kritiken mot inslaget att det var så kort om tid för forskaren var så upptagen och programledaren Lotta Bouvin hann aldrig prata med honom innan. Detta försvar vittnar om en djup omedvetenhet om hur landet ligger för folket, förutom då hos SVT. Inte bra att skylla på forskaren nu också. Aktuellt ville ha fram kunskap säger nyhetschefen Judit Ek. Som jag ser det så fanns kunskapen i studien som offentliggjordes, inte i frågor om hur detta skulle påverka valet i september eller valrörelsen. Detta var att underkänna en forskningsrapport av allas vår television, som om det vore en politiskt vinklad rapport. Och i samma stund underkänns också Göteborgs universitet och Joakim Ruist som nationalekonomisk forskare. 

Det här är en tabell ur studien,
som visar att alla flyktingar kostade
41,5 miljarder år 2015.
Faksimil ur ESO:s rapport. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar