tisdag 8 maj 2018

Nu blir det böneutrop i Växjö

UPPDATERAT
Polisen har gett klartecken till böneutrop i Växjö på fredagar. Det finns redan i Fittja som ni kan höra här. Har funnits i fem år. Där skulle det vara 60 decibel. Ropet får inte vara starkare i Växjö än 110 decibel i förskolors närhet och utemiljö. Inomhus ska det höras 45 decibel. Tillståndet gäller ett år. Enligt en Sifo-undersökning i mars så är 60 procent av Sveriges befolkning emot böneutrop. Statsministern och miljöpartiet plus vänstern anser att kommunerna klarar av att ge tillåtelse till detta. Ljud över 85 decibel kan vara farliga för ett friskt öra. En motorsåg ger ifrån sig 110 decibel på en meters avstånd. 
12:10
Polisen håller presskonferens om detta klartecken och berättar att högtalarna ska riktas västerut för att störa så lite som möjligt. De har rättat sig efter ordningslagen. Och detta är enligt Folkhälsomyndigheten så att det inte är skadligt för människor. I Botkyrka så förnyas tillståndet en gång om året och det lär ske här också i Växjö.
11.5.2018
Katolska kyrkan i Växjö fick dock nej till klockringning i sin kyrka. För det kunde störa grannarna. Eftersom muslimerna fick ja nu till 110 decibel, så tänker också St Mikaels församling ansöka om tillstånd till klockringning igen. De ville ha en liten vällingklocka (som användes på gårdar) utomhus, men det fick de inte. Nu har de en liten klocka inomhus. 
25.5.2018
Ja detta klassades som en falsk nyhet att katolska kyrkan hade fått nej. Det fanns ingen ansökan enligt nätgranskarna. Men det var så att församlingen ansökte om ett litet klocktorn när de byggde om. Men kommunen menade att de skulle ta bort detta för grannarna hade klagat på detta. Annars äventyrades hela bygglovet fick de höra. Muntligt således. Så klocktornet blev inte verklighet då på 90-talet och fanns inte på ritningen då, men nu vill de ändå försöka igen. Att få en liten klocka som ringer utomhus. 
Moskén i Växjö ser ut som en villa.
De får nu böneutrop i nära fyra minuter
varje fredag ett år framåt.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar