tisdag 15 maj 2018

Mellan hägg och syren

I världen är det som vanligt oroligt och medierna rapporterar allt elände med samma glada min. Själv befinner jag mig mellan hägg och syren både bokstavligt och enligt talesättet. Men i Långvik på Ingarö är samma bostadshus utsatt för något explosivt som i vintras då en handgranat antagligen exploderade. Polisen har oskadliggjort handgranat nu vid åttatiden. Här, någon eller ett par mil därifrån, är det dock lugnt. 


Morgonsolen fångad mellan hägg och syren bokstavligen. 
Inte så mycket att bry sig om dock. Bovar och banditer finns överallt. Även om det påstås att i Skarpnäck där är minsann inte folk oroliga över brotten. De känner knappast någon otrygghet. Sveriges Television försöker hitta något positivt i allt det mörka som utspelar sig på andra områden runt Stockholm.

Så där är världen positiv å ena sidan och negativ åt andra hållet. Det händer mycket som inte är bra och för att behålla hälsan gäller det att förbli någorlunda positiv. Musiker är beviset på att det inte är bra att resa världen runt på turné utan det skapar ohälsa. Psykisk ohälsa kommer som ett brev på posten. Runt 70 procent av musikerna i Storbritannien har upplevt panikattacker, ångest eller depression. Det är tre gånger mer än vad vanligt folk känner av psykisk ohälsa. 

Konstnärssjälar känner mer och är också känsligare. Det gäller också författare, som har konstaterats ha sinnessjukdom oftare än genomsnittet av befolkningen. Inte så märkligt eftersom de försöker upptäcka något mer i världen ofta eller inom sig själva. Det är ansträngande att försöka skilja ut sig ur mängden, det kollektiva. Det är C G Jung som har sagt att han alltid uppmuntrade människor som hade en stark Gudstro, för det skyddade dem mot detta oroliga inombords. Bara för de som var absolut skapta för något annat gick färden vidare över ensamma vidder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar