tisdag 29 maj 2018

Välkommen till Sverige!

Stackars Mustafa Amiri som fick hit familjen och är bara 17 år och måste ta hand om mamma, pappa plus fyra syskon. De får flytta mellan hotell och vandrarhem stackarna för det finns inga bostäder och nu har de slagit sig ned i Vellinge kommunhus för att få hjälp med bostad. I Sverige brukar det vara det omvända: att föräldrar tar hand om sina barn och hjälper dem att ställa sig i bostadskö så att de efter ett antal år kan få bo på egen hand, när de väl har fått fast anställning, har lyckats klara sig undan betalningsanmärkningar och inte har några andra prickar i samhällets protokoll. 

Den här grabben, som naturligtvis inte alls ser ut som 17 år, utan betydligt äldre, har nu fått sex personer att ta hand om. En svår situation för vilken vuxen som helst i ett nytt land. Ingen svensk 17-åring skulle klara av det i något annat land.

"Det är lätt att förstå deras frustration, men vad hade de förväntat sig? Var det en nyhet att anhöriginvandrare inte automatiskt får nyckel till en lägenhet och matkassar serverade? Hade myndigheterna missat att berätta om att Mustafa inte längre skulle få ha en god man? Borde inte den gode mannen åtminstone ha nämnt detta?" Så skriver Carolin Dahlman i Kristianstadsbladet. 

Självklart behöver ungdomen Mustafa Amiri inte längre tas om hand av samhället när han har bägge föräldrarna här. Så då blir han av med sin gode man. Hjälpen han har fått i tre år uteblir. Helt upp och ned när kulturkrocken inte kan bli större än i Sverige när det kommer hit en familj, som absolut inte kan ta hand om sig själv utan måste låta andra betala för allt. Och låta sonen fixa deras vardag.

Det är Grant Snowden i Skanör, som har tagit hand om Mustafa. Men som sagt nu när hela familjen har kommit går ansvaret över till dem. Och Grant Snowden har inget ansvar längre för Mustafa. Inte heller han får betalt längre av kommunen för att ta hand om Mustafa, som har sina föräldrar här. Fast just nu är hela familjen skriven hos honom. Jag hoppas att Vellinge kommun kan ordna en bostad åt alla sju nu snart. För de har naturligtvis rätt till detta. Och att få allt betalt. Av andra invånare i Sverige. Vellinge kommun har köpt bostadsrätter åt sina invånare. Bara att ge familjen en eller två sådana. Enkelt!

Hela familjen Amiri med pappa pappa Abdul Ghafar Amiri,
Nargis 15 år, Mukhtar 12 år, mamma Fatima,
 Shir Hussain, 16 år, Shekib 9 år och Mustafa 17 år.
De har flyttat fem gånger den senaste månaden.
Mellan hotell och vandrarhem.
Faksimil från Google.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar