torsdag 17 maj 2018

Meghan Markle en färgad kvinna i det engelska kungahuset

UPPDATERAT
Meghan Markle har redan skakat om det engelska kungahuset mer än prinsessan Diana gjorde under sitt liv i detta konservativa och gammalmodiga reservat för ett antal personer. Allt som rör kungahuset är viktigt i Storbritannien på ett sätt som vi inte förstår i Sverige där vi gärna vill att de kungliga ska vara på samma nivå som vi själva. 

Meghan Markle har varit gift och är skild precis som amerikanskan Wallis Simpson var på sin tid när Edward VIII avgick av kärlek till henne år 1936. Men så stor skandal blir det inte när yngste sonen till prinsessan Diana nu vill gifta sig med en amerikanska. Tiderna förändras. Meghan Markle uppfostrades av en ensamstående mamma - föräldrarna skilde sig när Meghan var sex år - och hon tillhör efter lördagen och bröllopet de ynkliga tre procent, som är färgade och från en minoritetsgrupp samt har stort inflytande i Storbritannien. Hon är den första färgade kvinnan i kungahuset i modern tid.

Nu randas nya tider i Storbritannien med någon i kungahuset, som har empati för andra minoriteter utifrån sina egna erfarenheter. Hon fick höra sin mamma kallas för n-ordet och det ifrågasattes också om hennes mamma verkligen var Meghans biologiska mamma eftersom hon själv kan passera som vit. Hennes pappa Thomas Markle är mycket ljus och har holländska och irländska rötter. 
18.5.2018
Här skrev Meghan Markle själv år 2015 en krönika i Elle om vem hon var: till hälften svart och till hälften vit. Hon uppmanades av sin lärare att beteckna sig som vit, kryssa för detta i en ruta, men det kunde hon inte. Hennes mamma skulle ha blivit ledsen. När hon berättade hemma vad som hade hänt sade hennes pappa att ifall det hände igen kunde hon rita en egen ruta.
11:32
Det blev för mycket att låta Meghan Markles mamma föra fram dottern till altaret så nu gör istället prins Charles detta. Det ska vara en man som gör det och vem är bättre lämpad än svärfar? Meghan Markle sägs ha valt honom själv. 
19.5.2018
Så är det dags för den stora ceremonin och många TV-kanaler sänder direkt. De båda blir hertig och hertiginna av Sussex när de är gifta. Så har drottning Elizabeth bestämt det. Men Harry är fortfarande prins förstås. Och nummer sex i tronföljden.
15:17
Så var det klart! Ett perfekt väder och ett perfekt bröllop. Så skönt. Hoppas nu att de verkligen får leva lyckliga i alla sina dar. Brudklänningen var enkelt och liknade kronprinsessan Victorias. Hon hade en lång slöja och ett diamantdiadem som gnistrande i solen. 
21.5.2018
Här är de officiella bilderna från bröllopet. Måtte de nu få leva länge lyckliga! Minns fortfarande när jag fick veta att prinsessan Diana var död. Morgonnyheterna söndagen den 31 augusti 1997. 

Här skrev jag tidigare om Meghan Markles familj. 

Bröllopet sänds i SVT1 från klockan 12 på lördag. 


Meghan Markle med sin mamma.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar