torsdag 31 maj 2018

Bröderna som sålde fentanyl döms till flera års fängelse

De båda bröderna som var åtalade för att ha orsakat åtta människors död genom att ha sålt fentanylpreparat dömdes i dag för grovt vållande till annans död till 5,5 års fängelse för den äldre brodern och för den yngre brodern till fyra års fängelse. De döms inte för att ha sålt narkotika, för det här var substanser som var analoger till fentanyl. Och de var inte narkotikaklassade då, men är det nu. 

Bröderna hade ett aktiebolag och bröderna har menat att den äldre brodern har haft bolaget och att den yngre inte är skyldig. Bolaget har uppgett att det fanns för forskningssyfte. Bröderna har nekat till att de har vetat om att detta var farligt för de som köpte detta. De har dock använt masker när de har hanterat detta preparat. Verksamheten fanns i Östberga söder om Stockholm. De sålde detta under sommaren och hösten 2016.

De anhöriga har begärt och får 1,1 miljon kronor i skadestånd och det ska bröderna betala tillsammans. Ett grovt vållande till annans död har ett straffvärde på mellan 1-6 sex år, men rätten lägger inte till år för varje död person, så därför får bröderna dessa domar. Domen var enhällig. Förra året dog 118 människor av fentanylpreparat. Fentanyl är 100 ggr starkare än morfin. Bröderna har varit likgiltiga för risken att personer skulle dö. Preparaten beställdes från Kina och de blandade ut piller och pulver med vatten och sålde detta som nässpray. Den yngre brodern har sagt att det var svårt att få till rätt dos med den minimala mängd pulver som behövdes till varje såld nässpray. 

Ett par skånska bröder dömdes för narkotikabrott till 10 års fängelse vardera förra året. De hade sålt fentanyl, men också andra narkotikapreparat som kokain och amfetamin. De höll på i ett par år och tjänade nästan 4 miljoner. Jag kan konstatera att det är högre straffvärde på narkotikabrott än på att människor dör av preparat, som inte hunnit bli narkotikaklassade av myndigheterna.

Här är pressmeddelandet från Södertörns tingsrätt. 
Här skrev jag att Prince dog av fentanyl. 
Här om männen när de blev åtalade. 
Beslag av fentanyl under 2016.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar