lördag 19 maj 2018

Skatten på bensin nästan tio kronor

Bensinpriset sprängde gränsen på 16 kronor litern i veckan. Det beror av att i Sverige höjs bensinpriset automatiskt av skatten. Det kostar fortfarande inte mer än drygt sex kronor att producera en liter bensin. Resten är skatt och moms. Socialdemokraterna lovade inför förra valet att inte höja bensinpriset, men skatten har höjts varje år. Sedan 2017 är den indexreglerad och det betyder att den höjs automatiskt. Skatten ska öka med två procent plus inflation varje nyår. Det bestämdes år 2015. Vallöftet bröts direkt.

För alla som behöver bil för att ta sig någonstans i vårt avlånga land är det dyrt. Man får åka till Orust, Mörbylånga eller Borgholm för att få billigare bensin. Där kommer man undan med ett pris på under 15 kronor på tre bensinstationer. Men vilka har råd eller möjlighet att göra detta?

Ännu en spik i kistan på den nuvarande regeringen och miljöpartiet var drivande i frågan, men finansministern säger att hon inte har något emot denna skatt. På SVT åker de till en bensinmack på Lidingö, när de ska fråga konsumenterna vad de tycker om skatten. De flesta är negativa och tycker det är dyrt, bara en man tycker att vi ska betala för att vi måste ställa om och använda mindre bensin.
Arton år gammal, men fungerar bra.
På landet måste alla ha bil.
Det finns inte möjlighet till
något annat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar