torsdag 3 maj 2018

Grupper som är genetiskt lika dör ut

Med tanke på dagens omvälvningar jorden runt så är det inte någon risk för att Homo sapiens ska dö ut. Men klaner som håller sig isolerade till sig själva och idkar inavel och gifte inom gruppen dör ut. Det är neandertalarna ett bevis för och det berättade Vetenskapens värld på SVT senast. Dock så har vi "moderna" människor också neandertalarnas dna i våra gener, vilket är bevis för att de också fick avkomma med Homo sapiens. Jag brukar le lite varje gång jag ser vår statminister Stefan Löfvens stora näsa för så såg också neandertalarna ut. 

Från några procent upp till 30 procent av neandertalarnas dna har bevarats in till våra dagar i våra egna kroppar. Neandertalarna bodde nära inlandsisen i Europa i södra och mellersta delarna, plus i Ryssland ända bort till Sibirien. Männen var kring 160 cm långa, satta och breda i kropparna med stora näsor som sagt och kraftiga ögonbrynsbågar. De var mycket starka och byggda för ett liv med jakt på stora djur. Förr i tiden (för bara 50 år sedan) trodde man att neandertalarna var mer lika de stora aporna som gorillorna, men det har visat sig vara fel.

Neandertalarna gick precis som vi och hade språk och känslor som vi också har. Och de begravde sina döda. Att de dog ut för 39 000 år sedan hade med deras livsstil att göra. De härstammade från samma anfäder som Homo sapiens, men de hade skilts åt och vår grupp av människor utvecklades under gynnsammare fysiska förutsättningar i Mellanöstern. Så småningom invandrade också Homo sapiens till Europa och där levde de båda människoarterna sida vid sida under ungefär 5 000 år.  

Att neandertalarna ibland levde i så små grupper som 15 personer och också blev inavlade gjorde att de blev genetiskt känsliga för missbildningar och att recessiva skadliga gener kunde ge sjukdomar. Det finns också bevis för en viss kannibalism där det rituellt vid begravningar kunde förekomma att de åt de dödas hjärnor, vilket man vet kan ge smittsamma dödliga sjukdomar orsakade av prioner. I nutiden har de orsakat "galna ko-sjukan" både hos djur och människor.

I Sverige är det tillåtet med kusingifte sedan mitten på 1800-talet och det kan gå bra, men risken är också att sjukdomar som Sjögrens syndrom (körtlar som producerar saliv och tårar slutar fungera) sprids genom detta och också skador på nerver. Risken för missbildningar fördubblas vid kusingifte. Sexuellt umgänge mellan syskon är förbjudet i Sverige, men märkligt nog tillåtet mellan halvsyskon och de kan också få gifta sig om länsstyrelsen ger dem tillåtelse. I många andra länder är kusingifte förbjudet, men omkring en miljard av jordens befolkning lever med tillåtelse att gifta sig med kusiner. 


Kungahusen i Europa är släkt med varandra.
Drottning Victoria hade anlag
för blödarsjuka och spred
detta till andra.
Fakismil från Magnus Ehinger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar