tisdag 6 oktober 2015

Bostadsbubblan politikernas bord

Den bostadsbubbla som nu sägs ska spricka snart beror av vad politikerna gör. De har gjort tvärtemot under lång tid vad man ska göra ifall bostäder ska vara billiga och lättillgängliga. Varje dag importeras nya svenskar och de lär inte bli färre framöver. Minst tusen nya personer ska ha bostäder varje dag. Det är en unik situation. Ej hållbar. Priserna på bostäder har fördubblats på tio år. Migrationsverket kommer att skriva upp sin prognos för i år till 150 000 nya svenskar. Dubbelt så många som man räknade med. 

Inte undra på att gamla svenskar flyr de områden där kriminella råder i utanförskapet och försöker att köpa sig ett boende, där inte de nya svenskarna har råd att flytta in. Här byggs som aldrig förr, men det räcker naturligtvis inte. Inte med den enorma invandring som vi har och som möjligen ligger på ett par tusen per dag redan. Fast det vet inte myndigheterna för alla anmäler sig inte så där snällt som de ska när de kommer till Sverige.

Politikerna klagar över de höga priser som tas ut vid flyktingboenden. Ja det är säljarens marknad eftersom det inte finns någonstans att bo för de som kommer och söker asyl. Och politikerna vågar inte dra ned på standarden utan det blir till slut så att det måste göras ändå. Det är en fullständigt vansinnig situation, som nu utmynnar i att fängelser och skjutfält tas in som boendeplatser. 

För gamlingar går det inte att flytta till mindre och lämna plats, dels av känslomässiga skäl och även för att det blir billigare att bo i eget när lånen är betalda. Det blir dyrare att flytta till mindre lägenheter eller hus, som är nyare. Reavinstskatten är också dyr. Bostadsminister Mehmet Kaplan menar att det byggs mycket mer: både klimatsmarta hyresrätter för ungdomar och bostäder för pensionärer. Men den nuvarande inflyttningen till landet förstör alla planer för framtiden. Målet till 2020 är 250 000 nya bostäder. Kommer inte att räcka till. Fyrtio miljarder är anslagna för migrationen till Sverige år 2016. Kommer inte att räcka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar