tisdag 27 oktober 2015

Skamfläcken ska bort

UPPDATERAT
Migrantlägret på Industrigatan i Malmö, som har haft uppskattningsvis 400 boende ska tömmas på invånare och rivas. Det beslutade miljönämnden i Malmö i dag. Det är Malmö kommun som med polisens hjälp nu ska få bort de som har ockuperat tomten under lång tid. Tidigare har det blivit ett byråkratiskt fall med hjälp av jurister på migranternas sida, men nu är miljöproblemen så stora att kommunen kommer att gå in. Boendesituationen anses så allvarlig att detta läger måste saneras omedelbart.  Det lär kosta kring två miljoner kronor och fastighetsägaren får betala 375 000. 

Vänstern anser att de som bor där måste erbjudas ett nytt boende, men kommunen vill ge dem ett korttidsboende eller biljett hem. Samtliga bilar med svenska skyltar på området har körförbud och lägret är mycket sanitärt olämpligt för boende. Uppdrag Granskning tog upp problemet för en månad sedan och då skrev jag om detta här. Nu ska således lägret rivas och jämnas med marken. Under dagen har de boende protesterat utanför stadshuset i Malmö och de säger att de bara springer in igen i lägret om de blir bortforslade. Kommunen kommer att ge dem tid att utrymma lägret. Senast klockan 16 på söndag ska de vara borta.
28.10.2015
Här kan ni läsa om ägaren till tomten Per Arwidsson, som har försökt att få bort ockupanterna i två år genom att följa alla lagar och regler, men ingenting har fungerat. Nu är kommunen absolut bestämd på att detta läger måste bort. 
29.10.2015
Och fortfarande är det fritt fram för vem som helst att ockupera din privatägda tomt och sedan när inte kronofogden kan hjälpa till för det är okända människor så blir du skyldig att ta hand om eländet och betala för det. Polisen vågar inte ingripa för det handlar om utsatta utlänningar, som ju alltid är offer och måste tas om hand. Även om de inte ens är medborgare här. När kommunen så småningom hjälper till så blir du ändå ersättningsskyldig. Så fungerar lagen.
31.10.2015
Staten måste hjälpa kommunerna att ha nolltolerans mot ockupationer säger regeringens samordnare Martin Valfridsson. Det går inte att särbehandla en grupp i samhället och Sverige har inte någon tak-över-huvudet-garanti för alla medborgare i världen. Lagarna gäller för alla menar han. 

Här är Uppdrag Granskning från i höstas där migrantläget i Malmö och också samhället Högfors i Bergslagen Västmanland beskrevs som ockuperat av romer. Ett torp som hade varit i en schweizisk familjs ägo i 17 år togs över av romer genom inbrott. Polisen kunde inte göra något. 


1 kommentar:

  1. http://www.dn.se/ekonomi/han-skanker-bort-hela-sin-formogenhet/

    Intressant man, den där fastighetsägaren ...

    SvaraRadera