fredag 23 oktober 2015

Håll fast vid vår samhällsmodell

UPPDATERAT
Det menade SVT:s Nyhetspanel att vi skulle göra nu på morgonen. De som satt där var överens om detta. Att vi behöver ha ett öppet samhälle trots det som hände i går när Anton Lundin Pettersson 21 år utförde ett vansinnesdåd i Trollhättan. I dag kommer flyktingfrågan än en gång skjutas på framtiden trodde de. Inga överläggningar. Problemet är bara att politikerna har tappat greppet och att folket vet det. Att det är ohållbart det som sker. Det sade till och med statsministern tidigare, men inga lösningar finns i sikte. 

Politikerna har ordnat till denna situation och att det då blir någon som passerar vansinnets gräns är inte så märkligt. Det betyder dock inte, som de också trodde i Nyhetspanelen, att det händer mer. Händelsen i går var och är mycket sällsynt i Sverige. Har inte hänt sedan 1961 på detta sätt. Men naturligtvis måste det bli ett slut på att ta hit drygt 9 000 nya invånare i veckan. Våldet måste också ta slut sade de förnuftiga. Våldet har aldrig någon ände. Tyvärr. Det ser vi i världen. Och inte heller i Sverige. Vi har motpolen till dessa mord i Ikeamorden i somras, som var ett dubbelmord utförd av en asylsökande med kniv mot en mamma och hennes son. För att de såg svenska ut.befann sig statsministern i Västerås där detta hände, men han aktade sig för att säga något.

Se nu till att ordna till en politisk överenskommelse, en sådan som redan finns i Tyskland om att skärpa asylrätten. Detta beslutades för några veckor sedan och ska träda i kraft där om bara några dagar den första november. Hur lång tid kommer det att ta i Sverige? Polisen menar att det finns ett hatbrottsmotiv. Det går ju inte längre att fråga mördaren själv. Men mördaren valde ut sina offer utifrån etnicitet, säger polisen. Han dödade de som inte såg ut som honom själv. Det går inte längre att peka ut invandrare som ett hot mot samhället, menas det. Det kan trigga igång andra. 

Tyvärr så lever vi i en värld där 29 miljarder behöver lånas eller sparas in nästa år i Sverige för dessa miljarder ska gå till mottagning av nya asylsökande. Det är ett rejält ekonomiskt hot och många kommuner går redan på knäna. Det kan vi inte bara glömma för att en galen 21-åring gör en attack mot en skola. I systemet kommer att finnas en kvarts miljon människor, som inte hinner behandlas utan som måste tas om hand under tiden. Och det finns ingenstans att bo. I förlängningen kan vi se fram emot fler dåd från både asylsökande och icke-asylsökande.

Även om jag räknar lågt så har det utförts sju till tio mord de senaste veckorna. Det betyder kring 30 mord på nio veckor, vilket blir drygt tre mord i veckan, kring 150 mord på årsbasis. Så många mord sker inte i Sverige för enligt statistiken ligger dessa kring 70-110 per år. Något har uppenbarligen hänt. Det är kvinnor, män och invandrare som har mördat. Det är ett svårt läge i samhället. Gör något nu politiker! Det är ni som är i grunden ansvariga för läget i landet. 
12:09
Tvärtemot vad Nyhetspanelen trodde så har diskussionerna den här veckan gett utslag i 21 punkter som Alliansen och regeringen är överens om ska gälla. Det berättade de vid en pressträff. Det handlar om tillfälliga uppehållstillstånd på tre år, anhörigförsörjning ifall anhöriga ska komma hit, tio nya miljarder till kommunerna som tvingas ta emot asylsökande, 200 miljoner till frivilligorganisationer, omfördelning av asylsökande genom EU så att andra länder tar emot fler, lägre trösklar till jobb, RUT ska användas mer och barnfamiljer plus ensamkommande barn ska få permanenta uppehållstillstånd också nu. Detta är insatser som ska göras. Ingen vet hur länge de kommer att gälla. Sverige harmoniserar därmed med andra länder i EU. Tillfälliga gränskontroller fick inte moderaterna igenom. Vänstern och sverigedemokraterna var inte med om uppgörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar