måndag 12 oktober 2015

Förste extremisten inför rätta

UPPDATERAT
En 26-årig man som kom i september till Sverige ställs i dag inför rätta i Kalmar för olaga hot. Han har hotat att skära halsen av sina medflyende från krig. Han har deltagit i krig i Syrien och har ljud inspelat av sprängningar och lyssnar på detta med välbehag för där hör han hur de som utför explosionerna kommer till martyrhimlen. Han ställs inför rätta i dag för olaga hot. 

Den åtalade har krävt att de andra på Boda Glasbruks asylboende ska byta TV-kanal när det är lättklädda kvinnor på TV:n. Han har sagt att snart blir det jihad om han inte blir utvisad och dagen innan han grips har han setts leta efter en stor kniv i en affär. Han har pratat med någon på telefon om att döda för att bli hemskickad till Syrien.

När han får höra att en annan på asylboendet är kristen hotar han förutom att döda honom att också skada hans familj som är kvar i Syrien. Den 26-årige mannen säger också till personalen att om den kristne inte skickas bort ska han bli slaktad. De som mannen hotade har fått byta bostadsort. 

Vad kan han få för straff? Jo böter eller fängelse i högst ett år om inte hotet är grovt. Som mest kan fängelsestraffet bestå i fyra års inlåsning om brottet betecknas som grovt. Han är enbart åtalad för olaga hot. Här var hoten öppna, men det finns antagligen levande bomber, som inte så tydligt aviserar vad som kan komma att hända. Den här mannen är med i en annan islamistgrupp än IS och har släktingar som har blivit dödade av IS. Han hade bilder av extremistkrigare i en av de två mobiltelefoner han hade och som han gömde för polisen.
13:06
Migrationsverket berättar i dag att de skickar allt fler migranter som ärenden till Säpo. Under årets första månader har de skickat 286 ärenden vidare till utredning, men varje år hittills har det endast varit ett 20-tal fall per år som har bedömts av Säkerhetspolisen som olämpliga att få uppehållstillstånd. Fler och fler har bedömts som misstänkta säkerhetsrisker under detta år, men alla är naturligtvis inte så uppriktiga som den 26-åring som beskrivs ovan. Sammanlagt sökte kring 9 300 asyl den senaste veckan. Sverige har aldrig tagit emot så många. Om trenden håller i sig blir det sammanlagt kring 100 000 asylsökande till som hinner ta sig hit innan året är slut. Hitintills har fler än 86 000 sökt asyl i år.
16:34
Den 26-årige mannen blev försatt på fri fot, vilket förmodligen betyder att domen blir böter eller endast ett kort fängelsestraff. Domen faller om en vecka. Han svor vid Allah att han inte var skyldig till något av det som omtalades i rätten. Han menar att det är anklagelser som har riktats mot honom för att han var oppositionell i Syrien. Han är dock ingen brottsling menar han och han vill inte återvända till Syrien för då kommer han att bli mördad, säger han.
22.10.2015
Jodå det blev villkorlig dom och skadestånd till den man som hotades med 8 000 kronor. Rätten konstaterar att det borde ha blivit fängelse, men eftersom det inte finns några uppgifter om tidigare brott så blir domen så här mild. Eftersom han satt häktad i tre veckor kan han väl begära skadestånd av staten. Bingo!

En av de bilder som hittades i 26-åringens mobiltelefon
Gesten med pekfingret används av extremisterInga kommentarer:

Skicka en kommentar