tisdag 13 oktober 2015

Tafatt godhet skapade segregationen

Det har redan gått för långt i de 38 förorter som nu har utretts av Jan Edling. Förorterna har använts som förvaringsplats för dessa människor, menar han. De är nu mycket trångbodda för det kommer nya invånare hela tiden. Kring 30 procent står utanför alla sammanhang i de undersökta förorterna medan i Sverige som helhet gäller detta kring 16 procent. De människor som bor i förorterna har fått klara sig själva, lämnats åt sig själva att misslyckas med skola och att få jobb, säger Jan Edling. Knappt en tredjedel klarar att ta sig från nian till gymnasiet. 

Nu vill utredaren Jan Edling att ett mål ska vara att halvera utanförskapet till 2020. Herrgården i Malmö är den förort där flest saknar jobb av alla stadsdelar i Sverige. Bara 25 procent av männen och 15 procent av kvinnorna har jobb. Naturligtvis medför detta kriminalitet. För ungdomar finns inte socialen eller någon arbetsförmedling. De får praktik, men sedan inte några jobb. De bor hemma hos mamma och pappa. Barnen lär sig inte svenska på dagis eller i skolan. De hör sitt eget invandrade modersmål hemma. Klart att de misslyckas med både skola och jobb.

Utredaren Jan Edling fick också frågan i SVT:s Aktuellt vad den nya stora flyktingströmmen betyder i sammanhanget. Det gör situationen ännu värre även om han försökte vara optimistisk och menade att det finns en del bra påtänkta åtgärder nu som snabbspår in i samhället och att man ändrar regelverk för bostäder. Men att det också har pågått så länge att problemen är mycket stora. Han menar också att vi riskerar att få en grupp till att försörja förutom barn och pensionärer och det har inte Sverige råd med. 

De här problemen ser heller inte vi vanliga svenskar menade han, för vi befinner oss inte i de här förorterna. Segregationen är absolut eftersom vi inte ser invandrarna på arbetsplatserna eller i skolan. Detta har åstadkommits under de senaste tjugo åren.

I morgon är det en paneldebatt i Göteborg om Jan Edlings rapport "Förorterna som moder Svea glömde" som Verdandi står bakom. 2 kommentarer:

 1. Gamlegården hade dåligt rykte redan på 70talet. Men sannolikt
  en annan befolkning än dagens. F ö finns det egentligen inga
  speciellt höga hus där och villaområdena är inte långt borta,
  rent fysiskt.

  SvaraRadera
 2. Gamlegården Kristianstad ligger som nummer två efter Herrgården i Malmö, som det näst minst integrerade området i Sverige. Enligt denna rapport.

  SvaraRadera