tisdag 20 oktober 2015

Mordbränder vanligare

UPPDATERAT
Det brinner i Sverige mer än förut. Jag skrev om detta här tidigare. Och här om mordbranden på Hisingen i somras. Och igen om Elsa Anderssons konditori, som var en mordbrand. Nu har tre tilltänkta flyktingboenden brunnit ned. Och i natt brann ett flyktingboende där folk bodde. Branden startade i ett gemensamhetsutrymme, men polisen vet ännu inte om det var ute eller inne. 

Mycket allvarligt förstås om det är rabiata högerkrafter som orsakar dessa bränder. Men medierna har lärt sig att inte ta i med storsläggan sedan de hoppade i galen tunna när en moské råkade ut för brand i vintras. Efter diverse teorier om anlagd brand från någon utifrån så visade det sig att det hela startade i en klädhög på golvet och att det förmodligen var omkringspringande barn som hade lekt med elden.

Och den senaste jag känner till som blev dömd för mordbrand är en asylsökande kvinna från Djibouti i Afrika, en 36-åring, som har hunnit med flera brott sedan hon kom hit för något halvår sedan. Hon dömdes nyligen till två års fängelse för att hon tände eld på det asylboende där hon bodde i september. Men hon blir inte utvisad efter fängelsetiden utan betraktas då igen som asylsökande invandrare. 
27.10.2015
Branden på asylboendet i Munkedal, som nämns ovan, har startat inomhus. Men riktigt absolut säker på vilken brandorsaken var är ingen ännu. Asylboendet brann ned och det blev bara ett skal kvar.
29.10.2015
Två bränder i asylboende respektive för ensamkommande barn. I det ena fallet brann det i ett rum på andra våningen. I det andra brann det i källaren och personal kunde släcka. Registret över HVB-hem tas bort. 


1 kommentar:

  1. I den gamla fina SvTserien Hem till byn som sändes i ett antal omgångar var det
    vid ett tillfälle så att byfånen/byoriginalet tog till orda och konstaterade hur mycket
    bättre det brann nuförtiden sedan alla skaffat sig ordentliga brandförsäkringar ...

    SvaraRadera