måndag 5 oktober 2015

Henning Mankell var en god människa

UPPDATERAT
Han hade det lätt eftersom han tog hand om Afrika och hjälpte sina medmänniskor på denna jord. Han var vattuman som stjärntecken och de brukar bry sig om medmänniskorna. Själv gillar jag inte särskilt deckare och har aldrig läst de han har skrivit. Men det är alldeles klart att han dog i rättan tid innan vi i Sverige har blivit helt invaderade av andra utifrån kommande. Då slapp han se vad som kommer att hända med landet. Men kanske skulle han ha tyckt att det var bara bra det också. Han var klassiskt vänstervriden och passade in i det mönster som etablerades under 60-70-talen i Sverige. 

Här skrev jag om honom tidigare när han fick beskedet om sin cancer. Och här skrev jag om gården han sålde. Samt här om hans resa med Ship to Gaza 2011. Plus vad som hände år 2010 när Henning Mankell också fanns ombord på Ship to Gaza.

Här är den sista intervjun med honom.
6.10.2015
Här är den sista texten han skrev till GP tio dagar innan han dog. Han gick igenom behandling för cancern i små doser. Jo denna behandling kan skicka en cancersjuk över gränsen. Jag vet. Så var det också med min sambo, som skulle ha fått en ny dos samma dag som han dog.
1.4.2016
Henning Mankell fortsätter att vara en god människa också efter sin död. Hans testamente fördelar hans 137 miljoner kronor som han lämnar efter sig alldeles rättvist och förståndigt. Han skrev sitt testamente bara fem veckor innan han dog. Det litterära arvet vill han ska förvaltas av änkan Eva Bergman och förläggaren Dan Israel. Hans stipendiefond vid Svenska Dramatikerförbundet ska få två miljoner. Norges Dramatikerförbund ska få en stipendiebostad i Sandöy. Hans änka får fastigheterna på Särö. Hans son Jon får ärva huset i franska Antibes. Och resten som blir kvar vill han ska gå till en stiftelse, som ska stödja olika humanitära projekt och arbeten i ett globalt perspektiv. Belopp ska delas ut en gång per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar