onsdag 21 augusti 2019

Kommunerna måste vara förberedda på terrordåd

Det är inte bara storstäder som Stockholm som i framtiden kan drabbas av terrordåd utan även mindre kommuner i Sverige. Det säger Jonas Eriksson, som är ansvarig för säkerheten i offentlig miljö på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Detta efter att Dilshod Usmanov häktats i Östersund på sannolika skäl för att ha förberett ett terrordåd. Han vill ha samma försvarare som terroristen Akilov. 

Ja det är alltid lätt att vara efterklok. Även på myndigheter i Sverige. Jag letar förgäves på MSB:s hemsida efter något om detta, men hittar ingenting. Staten är som vi andra. Det blir inte verkligt förrän det händer något. En del av oss har redan råkat ut för det nya Sverige, medan andra lever kvar i det samhälle där bland andra jag själv växte upp. När vi fortfarande trodde på vad politiker sade.

Det är viktigt att hålla ihop och vara ett enigt samhälle, men när det som nu krackelerar för att det förändras så fort går det helt enkelt inte. Ingen stor man kan träda fram och rädda oss. Vi måste själva se om vårt hus och ta tag i det som ingen annan gör. När en 12-åring drunknade här på Värmdö (utreds fortfarande som mord) blev det extra tydligt att den här kommunen är ett samhälle bestående av företagare nu när fabriken i Gustavsberg försvinner och ersätts av bostäder. 

De nyinflyttade gör att alla har jobb. Och så har det varit i många år eftersom detta är en ständig inflyttningskommun. Och det tar inte slut. Den som står i spetsen för att ta hit så många nya invånare som möjligt är själv gift med en nytillkommen man och ömmar så mycket för alla nytillkomna. Ebba Hagander Mir har belönats för detta också. Men senast klagade hon sin nöd över att människor blir tvungna att flytta efter två år. De borde få stanna. Men det är staten som betalar kommunerna under två år och sedan får de själva försöka ordna jobb och bostad. Och naturligtvis måste även kommunpolitiker se till budgeten. Plus att andra invånare måste stå i bostadskö i tiotalet år för att få bostad här. Det är samma kö, som till hyresbostäder i Stockholm.

Många småkommuner har dock varit glada över att ta emot nya invånare, som Dilshod Usmanov, som bosatte sig i Föllinge i Jämtland. Och han uppfattades verkligen som en riktig invandrare som ville bli en ordentlig svensk av sin omgivning. Men nu säger han att han kände sig hotad och tvingad till att förbereda ett terrorbrott. Världen är totalt upp och ned. Beroende på den stora omvandling som pågår. Alla civilisationer har gått under tidigare, dock inte mänskligheten. Människor brukar sopa upp resterna och gå vidare. 
Ingen vill ha ett nytt terrordåd i Sverige.
Men risken finns alltid.
Och även mindre kommuner måste förbereda sig.

Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar