tisdag 6 augusti 2019

Misstänkt mord och mordbrand på Värmdö

UPPDATERAT
Mahmoud 12 år hittades död i Ösbyträsk i går kväll. Han skulle spela fotboll med sin bror, men kom aldrig fram. Han försvann i lördags. Mahmouds kusin säger att han blev avsläppt några hundra meter från sin bror. Eftersom det inte gick att fastställa på plats vad som hade hänt honom så är det misstänkt mord. I går kväll kastades också en brandbomb mot HVB-hemmet i Hemmesta så att fasaden tog eld. Det utreds som hatbrott och mordbrand. Ingen skadades dock och branden släcktes. 

Nu är det slut på friden även här ute 2-3 mil från Stockholm. Värmdö har alltid växt så det har knakat. Det fanns kring 20 000 invånare när jag flyttade hit och det ska bli lika många som i Nacka är det tänkt. Kring 90 000. Det byggs som aldrig förr och bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar lägenheter här. Tyvärr har kommunen förlorat sin karaktär, om den ens hade någon. Men här fanns förstås porslinsfabriken, som grundades på 1800-talet.

Det är så sorgligt att se hur illa denna kommun far genom att de 44 000 invånarna absolut ska bli dubbelt så många. Där jag bor sprängs det för nya hus och klipporna vid havet är inte alls fridlysta utan de får markägarna spränga bort om de vill. Värmdö behandlas som vilken kommun som helst och det tas ingen hänsyn till att det är en ömtålig skärgårdskommun. Ekarna dör där jag bor genom människors påverkan och orkidéerna är för länge sedan borta. Vila i frid nu Mahmoud! Så sorgligt att du ska behöva dö så ung i ett främmande land. 
9.8.2019
Rättsläkarens preliminära rapport säger att Mahmoud dog i en drunkningsolycka. Polisen avvaktar den slutgiltiga dokumentationen och fortsätter att följa upp de tips som har kommit in. En manifestation för kärlek ska äga rum nästa vecka i Värmdö. Skulle det ha hjälpt med kärlek i det här fallet? Och vad skulle kärlek då ha varit? Att aldrig lämna Mahmoud utom synhåll, ständigt övervakad av en vuxen? Familjen sade att han kanske sov över hos en kompis, men de hade ingen adress. Han hade heller ingen mobiltelefon. Han anmäldes försvunnen mitt i natten mellan lördag och söndag. Han hittades drunknad på måndagskvällen.
18:36
Här ifrågasätts om en vit pojke möjligen hade hittats tidigare. Och jämförs med när en 12-åring försvann i Falkenberg. Men där var det frågan om en pojke som hade downs syndrom och inte kunde ta hand om sig själv. Mahmoud var inte sjuk eller handikappad enligt vad som har framkommit. Här skrev jag om Dante i Falkenberg 12 år, som också drunknade. Det tog tre dagar att hitta hans kropp. På Värmdö tog det ungefär lika lång tid. Eller kortare för Mahmoud försvann lördag natt och hittades på måndagskvällen. 
11.8.2019
Hanna Bäckman och redaktionen på Nacka Värmdö Posten har tagit bort den del som handlade om jämförelsen med Dante från Falkenberg ur artikeln. Jag mejlade till Hanna Bäckman och det gjorde tydligen att hon bestämde sig för att ta bort den del som handlade om att en anonym kvinna jämförde med Dante i Falkenberg (som var ett vitt barn). Kvinnan undrade hur det hade varit med "ett vitt barn". Jag kommenterade detta också i den slutna Värmdögrupp där jag är medlem, men det tyckte administratörerna inte gick för sig. De tog bort inlägget.
17.8.2019
Den somaliska familjen, som har befunnit sig några månader på Värmdö och kom till Sverige förra året, tänker nu JO-anmäla polisen, för att de inte hade med sig en tolk hem till dem. Tolk fanns dock på polisstationen när de pratade med familjen dagen efter. Hans storebror framträder här i TV4 och berättar att Mahmoud (han kallas här Mohammud) aldrig var ute senare än klockan 20. Denne storebror pratar rätt bra svenska. Det är uppenbarligen kommunikationen, som har missats på något vis, men hur vet vi inte ännu. Men som sagt Dante i Falkenberg, som druknade hittades inte förrän efter tre dagar. Så det har inte något med hudfärg att göra. Mahmoud hittades efter två dagar. Och polisen har självmant tillsatt en utredning om vad som hände. 
10:33
Här berättade kommunen att i år kommer 97 nya invandrare till Värmdö. Men att det är svårt för nya invånare att stanna kvar för det finns inga bostäder efter två år, när de inte har rätt längre att bo i de tillfälliga bostäderna. Ebba Hagander Mir från föreningen Välkommen till Värmdö menar att integrationsarbetet kommer igång bra från början.
19.8.2019
Polisen utreder Mahmouds dödsfall fortfarande som mord. De är inte klara med utredningen. De kommer att berätta när de kommer vidare i denna utredning. 

Mahmoud på Värmdö drunknade.
Familjen vill JO-anmäla polisen.
Faksimil från TV4Inga kommentarer:

Skicka en kommentar