fredag 9 augusti 2019

Peter Plax mördare var en toppstudent

UPPDATERAT
Är det så att en del människor har kommit hit för att mörda andra? Är de onda från början eller vad händer med sådana som den som mördade Peter Plax? Han blev inspirerad av mordfilmer till att mörda sin barndomkompis. Han hade ringt någon annan vän innan som inte svarade. Det skulle bara vara någon att mörda. Det spelade uppenbarligen ingen roll vem. De var båda 16 år.

Bägge dessa - mordoffer och mördare - var toppstudenter med lysande framtider. Vad hände? Hur kan någon som är uppfostrad i en välbärgad familj bli en mördare? Vi brukar förklara mord och våld med att dessa människor har haft det så dåligt i sina liv. Men det stämmer inte alltid. Det finns ingen vaccination mot våld och det är så otäckt, att vi inte vill veta av detta. För då gäller inte det som rikspolischefen Dan Eliasson uttryckte om gärningsmannen, som mördade Alexandra Mezher på HVB-hemmet i Mölndal 2016. Rikspolischefen uttryckte sympati för gärningsmannen "vad har den personen varit med om, trauma, hur orättvist livet är i många delar av världen." Hot och våld var en naturlig konsekvens, för att det var trångbott och för att asylprocessen drog ut på tiden, menade facket den gången.

Gemensamt för dessa mördare är psykiska problem, att de inte anses normala, som andra människor. Schizofreni med vanföreställningar debuterar i åldrarna 15-25 års ålder hos män. Dopamin i hjärnan spelar en roll i denna sjukdom, för mycket dopamin kan påverka till våldsbrott. Gärningsmannen i Danderyd var i den ålder då detta kan hända i hjärnan. Men han led inte av en psykos uppenbarligen, för han hade helt kallt planerat mordet. Han dolde allt under ytan. Och mördare av den här sorten får oftast fängelse, inte psykvård. 
19.8.2019
Den lilla sinnesundersökning som har gjorts visar att Peter Plax mördare kan lida av en allvarlig psykisk störning. Jag vet vad den misstänkte mördaren heter eftersom det är lätt att ta reda på, men i det här fallet har jag valt att inte publicera hans namn.Utbredning av schizofreni i världen år 2004. Per 100 000 invånare. 
Att de var relativt många i Indonesien
kan ha berott av att behandlingen under många år var fastkedjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar