onsdag 14 augusti 2019

ASAP Rocky får villkorlig dom.

UPPDATERAT
ASAP Rocky får villkorlig dom för misshandel och han ska betala ett skadestånd på 12 500 kronor till den misshandlade afghanen. De andra båda vännerna fick också villkorliga domar. Inte så förvånande och det blir väl alla glada över. De får också efter betalningsförmåga ersätta staten för kostnaderna för advokater och målsägarbiträde. Ingen samhällstjänst ingår i domen, vilket ASAP Rocky hade sagt sig kunna göra. Inga böter ingår eftersom de åtalade satt en månad i häkte. Nödvärn var det inte eftersom afghanen eller hans kompis inte hade något vapen eller började slåss. Det var den målsägande afghanen som var i en nödvärnssituation, menar tingsrätten. 
14:25
Rättens ordförande hade sedan presskonferens, som tolkades till engelska. Utredningen talade åt olika håll och tingsrätten har tagit hänsyn till detta. Två unga kvinnor har vittnat och det är genom dem klarlagt att det inte var någon nödvärnssituation för ASAP Rocky. Avgörande tidpunkten är strax innan som artisten tar tag i den målsägande och kastar honom till marken, men då händer ingenting särskilt. ASAP Rocky agerade inte i samförstånd med de andra, men han kastade afghanen och trampade på hans arm. De andra agerade sedan i samförstånd tillsammans och sparkade honom.

Någon gång har afghanen fått skärskador, men det är inte bevisat hur han har fått dessa och eller när. Det syns att den åtalade inte har några tillhyggen i händerna innan misshandeln. Och den målsägande menar att han kan ha fått dessa skärskador innan han blev misshandlad, men det är inte bevisat. De tilltalade är dömda för brottet som är misshandel. Skadeståndet är på 12 500 kronor och det utgår ingen ersättning för förlorad inkomst för afghanen. 
15.8.2019
ASAP Rocky säger att han är besviken över domen. Ja vad ska han säga? Och hans mamma gillar den inte heller. Det säger en del om skillnaden mellan amerikansk och svensk rättvisa. Det här var den bästa dom han kunde ha fått enligt omständigheterna och tingsrätten har varit väldigt noggrann. Hoppas att han inte överklagar bara, för det vore dumt. Han ska nog ägna sig åt det han kan bäst, att rappa. Här kan ni läsa den beska recensionen över hans verk av Victor Malm. 

Här skrev jag tidigare om när ASAP Rocky stod inför rätta. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar