söndag 4 augusti 2019

Dödsorsak självmord för Josefin Nilsson

Det är först nu i programmet Sommar som Marie Nilsson Lind berättar att det står att hennes syster Josefin Nilsson begick självmord på hennes obduktionspapper. Hon hade helt enkelt så mycket smärtstillande i kroppen att hon dog. Och hennes syster har inte kunnat, velat berätta det förrän nu för hon har känt så mycket skam och skuld för hon var ju där hos henne hela tiden, men märkte inte att hon dog. 


"Det går inte att förstå döden, ena stunden skrattar vi åt att här står vi i urtvättade nattlinnen från lasarettet och borstar tänderna. Säger att vi sover en stund. Josa säger: ”Tack för allt du gjort för mig Kika, jag älskar dig”… I nästa stund se att hon bärs ut i en svart plastsäck. Det går inte att förstå att vi aldrig mer ska ses." 

Detta berättar hon i Sommar. Hon var i chock och skickar med en tröja till systern när hon bärs bort för att hon inte ska frysa och hon ber dem bära henne försiktigt för hon hade ju nyss opererat höften. Och hon var också rädd för att Josefin skulle känna sig ensam när de bar bort henne. Josefin Nilsson tog morfin mot smärtorna och för mycket av denna medicin kan ta livet av vem som helst. Jag minns att sköterskorna oroade sig för att min sambo hade så mycket morfin hemma. Han hade lärt sig att ge sig själv smärtstillande när han fick ont. Men han dog till slut på sjukhus.

Marie Nilsson Lind berättar att det sista hennes syster har sagt har gjort att hon har undrat om det betydde att hon visste vad hon gjorde. Eller var det så att hon var så omtöcknad att hon inte visste? Ingen vet och det går inte att få veta. Det är en stor börda att bära för en anhörig. Jag vet eftersom jag hittade min mamma död när jag var 22 år och det är först nu efter mer än 50 år som sorgen och skulden känns långt borta. Jag har också trott att jag hade kunnat rädda henne.

Här skrev jag tidigare om Josefin Nilsson. 


Marie Nilsson Lind har inte orkat att berätta
att det står dödsorsak självmord
på obduktionsrapporten över systern Josefin Nilsson.
Faksimil från Google. 
1 kommentar:

  1. Det är inte säkert att det var morfinet som tog hennes liv. Snarare bristen i svensk sjukvård att inte ge penicillin vid operation. Tror snarare att hon dog av sepsis dvs blodförgiftning. Sv sjv är specialister på att döda numera.

    SvaraRadera