onsdag 22 juni 2016

89-åring ramlade på sin fru som dog

Vilken fantastisk äldrevård vi har när en 89-åring som hade brutit axeln skickades hem från sjukhuset till sin fru, som var lika gammal och risig. När han behövde gå på toa hemma stödde han sig på frun med följden att bägge ramlade och båda fick benbrott, respektive höftbrott. Dottern hade skarpt ifrågasatt att han skickades hem från centralsjukhuset i Kristianstad i Skåne eftersom han precis hade fått en rullator. Bägge makarna fördes återigen till sjukhus och frun avled till följd av sina skador på höften. 

Ifall mannen hade fått stanna på sjukhuset och inte skickats hem hade detta att bägge skadade sig och hustrun dessutom dog till följd av skadorna kunnat undvikas. Det var hög beslastning på akutmottagningen i Kristianstad, vilket gjorde att personalen inte kommunicerade tillräckligt med mannen och att han bedömdes friskare än han var. Han fick en mitella till axeln och en smörgås och skickades hem.

Dock har rutinerna ändrats för att detta inte ska hända igen: anhöriga ska alltid tillfrågas och det måste säkerställas att patienten kan klara sig själv hemma. Och ifall hemgång ifrågasätts av någon yrkeskategori på sjukhuset ska detta omprövas igen. Betyder förmodligen i sammanhanget att även sjuksköterskors och undersköterskors mening ska beaktas. 


Centralsjukhuset i Kristanstad med 2 500 anställda
 kunde inte ta hand om 89-åringen.

4 kommentarer:

 1. Hade faktiskt en gång i tiden en släkting som dog i just
  denna byggnad. Var den siste som såg honom i livet utan
  att vara personal eller liknande ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var som sagt var några år sedan och
   personen i fråga var ingen ungdom och
   hade varit sjuk ett tag (sondmatning kan
   aldrig vara roligt) men den här gången
   kom döden bara dagen efter och därmed
   en smula oväntat ...

   Radera