tisdag 14 juni 2016

Mordbränder populära i Sverige

På asylboenden brinner det ofta, men det är bara tio procent av fallen, som är anlagda utifrån. Nittio procent av bränderna uppstår inne på boendena. I natt brann det två gånger på ett HVB-hem utanför Eksjö. Första gången i en papperskorg och andra gången i en madrass. 

Den vanligaste orsaken till bränder på asylboenden är olyckor: mat eller olja tar eld och det är trångbott och därför har elden lätt att sprida sig. Det har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap konstaterat. Men medierna rapporterade bränder på asylboenden under hösten som anlagda och då ofta antydande att det var utifrån, men det var inte sant.

En 16-årig pojke tyckte det var bra att tända eld på ett förråd i ett höghus i går i Araby i Växjö. Det är ett av de områden där polis brukar attackeras och där ungas utanförskap är stort. I Gränby i Uppsala har det varit oroligt den senaste tiden och där brann ett soprum och en bil i natt. Också ett område där polisen har varit utsatt för stenkastning. 

Vid Grisslinge på Värmdö antändes en restaurang utifrån och det brann i väggen. Det upptäcktes tidigt i morse. Misstänkt mordbrand, finns ingen naturlig förklaring. I Luleå upptäcktes en utbränd bil vid Storsands bad i morse. Ingen vet när den brann.

I Alby i Stockholm brann fem eller sex bilar i söndags och två personer sågs springa från platsen. Även natten till söndagen brann en bil. Medierna ska dock inte skriva så mycket om detta för att inte trigga fler bränder, tycker polisen. Det är väl antagligen därför det inte går att få en sammanställning över mordbränderna om man inte som jag gör den själv. De är vardagsmat numera och inte så mycket att bry sig om.

Totalt anläggs omkring 10 000 bränder i Sverige per år. Av dessa är mordbrännarna i hälften av fallen under 18 år. Det är sällan någon gärningsman kan tas och åtalas.

Här skrev jag dock om den exceptionelle mordbrännaren, som anlade sex bränder under några timmar i Göteborg mot Familjebostäder. Detta i förra veckan. 

Här skrev jag om mordbränder i höstas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar