tisdag 21 juni 2016

Sverige ligger på EU:s miniminivå

Det var bra att större delen av riksdagen klubbade igenom den lag i dag som gör att Sverige ligger på miniminivå i EU när det gäller flyktingmottagning. Till slut har alla insett att EU går inte att lita på när det gäller att ta ansvar och att Sverige ensamt inte kan ta ansvar för alla miljoner flyktingar i världen. Tvåhundrafyrtio ledamöter röstade ja till dessa regler som träder i kraft den 20 juli och omfattar alla som har kommit och sökt asyl efter den 24 november förra året. Då hade redan fler kommit än någonsin till Sverige för att söka asyl, hela summan av asylsökande blev 163 000 förra året, varav hälften ungefär skulle tillbaka till sina länder menade regeringen. Det lär dock inte vara möjligt.

Men dagens beslut innebär att det blir ungefär som i min ungdom på 60-talet då man kunde komma hit och arbeta, men inte få permanent uppehållstillstånd genast. Skyddsbehövande får nu uppehållstillstånd i ett eller tre år och permanent uppehållstillstånd får människor över 25 år som kan försörja sig själva. Anhöriginvandringen begränsas också genom att den som får uppehållstillstånd kan ta hit sin familj efter tre år, men bara om den kan försörja familjen och har en tillräckligt stor bostad. Politikerna är trötta på utanförskapsområden i Sverige, som inte går att göra någonting åt.

Det har inte kommit så många asylsökanden i år och i slutet av förra året, bara omkring 30 000 sedan sju månader tillbaka och det är dessa som de nya reglerna gäller. Flyktingarna kom till Sverige för här kunde man förverkliga sina drömmar. Men nu är det annorlunda. Frågan är om lagen blir tillfällig eller inte. Att man kan få permanent uppehållstillstånd med hjälp av falska anställningskontrakt är också en risk. Moderaterna har sagt att man vill göra lagen permanent om de vinner nästa val. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar